Rick Evers: Schrijf eens even normaal, joh!

Een vriend van me had laatst een date. Vreselijk gezellig was het en het klikte als een malle. ‘Misschien ben ik wel verliefd’, zei hij optimistisch na één gezellige avond. De volgende dag kreeg hij een appje van haar: ‘In navolging op ons prettige onderhoud van 26 juli jl. doe ik je thans geheel vrijblijvende de onderstaande opties toekomen voor een vervolgafspraak.’ Hij schrok zich kapot.

Vreemd? Absoluut. Verzonnen? Ook dat. Maar als het zo doorgaat met onze schrijftaal, gaan we die kant wel op. Ik zie het overal. Mensen die gewoon wonen in Raalte en in een sollicitatiebrief ineens ‘woonachtig’ zijn in Raalte. Tegen vrienden zeggen ze dat ze werken bij Beaphar en in een brief zijn ze ineens ‘werkzaam bij’. Waarom die onzin?

Bedrijven maken er natuurlijk ook een potje van. Die sturen nooit twee documenten op. Is je dat wel eens opgevallen? Nooit. Ze doen ons altijd ‘een tweetal documenten toekomen’. Een tweetal. Zouden ze dat thuis ook doen? ‘Jelle, hoeveel boterhammen wil je nog, eentje of een tweetal? En wil je mij de boter even doen toekomen? Ik afwachting van je reactie verblijf ik hier, op mijn stoel aan de eettafel.’

Het is allemaal valse zakelijkheid. Duurdoenerij dat nergens op slaat en ook nergens toe leidt. Tweeënhalf miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Die willen geen tweetal documenten, die hebben liever gewoon twee briefjes. Geen hemelwaterafvoer, maar een regenpijp. Geen werkzaamheden die aanvangen, maar die gewoon beginnen. Liefst per heden. Vandaag nog dus.

We doen trouwens niet alleen al die laaggeletterden een plezier met normale teksten, ook mensen die hooggeletterd zijn (het woord bestaat niet, weet ik, maar je weet best wat ik bedoel) hebben veel liever teksten in eenvoudige taal. Dus doe jezelf en iedereen om je heen een plezier. En schrijf eens even normaal, joh!

3 REACTIES

  1. Brett, helemaal met je eens. Wat mij ook stoort is dat meer en meer mensen/ bedrijven onnodig Engels gebruiken. Goed, er zijn (heel weinig) termen waar wij verzuimd hebben een Nederlandse versie te bedenken, zoals bijvoorbeeld computer. In andere talen gebeurde dat wel, Duits: Rechner, Frans: Ordinateur en zelfs onze Vlaamse zuiderburen kennen het ‘rekentuig’. Wanneer je tegenwoordig personeelsadvertenties ziet, staan die bol van Engelse begrippen. Het meest ergert mij hierin dat vereist wordt, dat je ‘out of de box’ moet kunnen denken. In deze MeToo tijd kun je van een vrouw toch niet vragen dat ze ‘uit haar doos’ moet kunnen denken?

  2. Helemaal met je eens. En dan nog iets: wat dacht je van alles wat tegenwoordig in het Engels moet, b.v social distancing, geen hond die dat begreep. Ik erger me er kapot aan en in dit geval helemaal omdat het van de overheid af komt. Wat denken ze toch, dat iedereen Engels kan, nou een heleboel mensen beheersen het Nederlands nauwelijks. Afgelopen week een jongeman aan de deur die loten verkocht voor een Nederlandse organisatie,maar die afgelopen jaar een Engelse naam heeft gekregen. Ze denken dat dat lekker bekt en dat het beter verkoopt. Nou voor mij werkt dat echt anders om, dus ga maar een deurtje verder.
    Zo, ik ben heerlijk weer mijn ongenoegen kwijt en ga lekker door om dit soort zaken aan de kaak te stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.