Rick Evers: Mosterd

Soms halen wij patat. Soms hè. Niet te vaak. Mijn ouders lezen mee en ik wil niet dat ze denken dat we regelmatig patat halen. Het is uitzonderlijk. Eigenlijk halen we bijna nooit patat. Zelden. Veel te ongezond. Meestal eten we sla. Maar stel hè, stel dat we patat halen … Dan nemen we er ook altijd een kroket bij. En daar gaat iets niet goed.

Het gaat om de zakjes mosterd die er steeds bij zitten. Twee kroketten, twee zakjes mosterd. Altijd. Het is dat we bijna nooit patat halen, anders had ik in mijn leven al honderden zakjes mosterd weggegooid. Kilo’s mosterd. Bij de Chinees vragen ze het tenminste nog netjes: ‘Sambal bij?’ Maar geen snackbar heeft me ooit gevraagd: ‘Mosterd bij?’ Ze gooien het gewoon in de zak.

En welke gedachte zit daar achter? Moeten we die mosterd bij onze kroket eten? Wie doet dat nou? Ik ken echt niemand die mosterd bij zijn kroket eet. Een kroket eet je gewoon met een flinke klodder mayonaise. Met de nadruk op flinke klodder. Wat dat is ook raar van die zakjes mosterd: ze zijn heel erg klein. Als je dan al mosterd bij je kroket wil, heb je minstens zes zakjes nodig. Maar ja, dan gooien we nog meer weg.

Je ziet, ik kom daar niet uit. Het mosterdprobleem is overal in Nederland aanwezig en wordt flink onderschat. Natuurlijk snap ik dat er urgentere zaken zijn. Dat is bij mij thuis ook zo. Ik moet al heel lang het huis af schilderen, maar er komen steeds dingen tussendoor die belangrijker zijn. Die schilderklus is mijn mosterdzakje. Voor eeuwig onderaan de to-do list.

En ik weet heus wel wat u denkt. ‘Wat zit die Evers nou te ouwehoeren. Zeg gewoon bij je bestelling dat je geen mosterd hoeft.’ Maar zo eenvoudig ligt dat niet. Probeer daar namelijk maar eens aan te denken als je bij de snackbar staat. Bovendien, wij bestellen bijna nooit patat. Meestal eten we gewoon sla.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.