Raalte ‘vol gas’ verder met aanpak Grote Markt en Plas

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil volgens wethouder Dennis Melenhorst ‘vol gas’ door met de aanpak van de Grote Markt en de Plas in Raalte. Als het aan het college ligt, start de herinrichting al eind volgend jaar.

De gemeente gaat nu aan de slag met een ontwerp voor de ruimtelijke inrichting van de Grote Markt en de Plas. Het is de bedoeling om in september/oktober drie sfeerbeelden te presenteren, waarover alle belanghebbenden (ROV, vastgoedeigenaren, inwoners van Raalte en andere ‘stakeholders’) vervolgens (al dan niet online) mee mogen denken. Ook is het de bedoeling om een brede informatieavond te organiseren. Het is niet zo dat er dan gekozen wordt voor een van de drie sfeerbeelden; een combinatie van de verschillende ideeën (bijvoorbeeld meer groen, waterpartijen, een betere afbakening, etc.) is ook mogelijk.

De aanpak van de Grote Markt en de Plas maakt onderdeel uit van een grote operatie om het Raalter centrum aantrekkelijker te maken. Mede met het oog op sfeer en beleving, maar ook met het oog op de veiligheid van de pleinen en de duurzaamheids- en klimaatopgaven (denk aan betere riolering). Daartoe is er een ruimtelijk kwaliteitsplan opgesteld dat in maart 2020 door de gemeenteraad is vastgesteld. Daarbij hebben de Grote Markt en de Plas de eerste prioriteit gekregen. Het college hoopt het definitieve ontwerp begin 2021 vast te kunnen stellen. De gemeente denkt voor de uitvoering, grof geschat, zo’n 2 miljoen euro nodig te hebben.

Afkloppen

Wethouder Dennis Melenhorst meldt desgevraagd dat er bij het hele proces ook rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen als gevolg van de coronacrisis. Want er bestaat natuurlijk de kans dat als gevolg van de verwachte economische problemen er winkelpanden leeg komen te staan. “Maar tot op heden, dat wil ik even afkloppen, valt het mee. In het begin van de maatregelen zakte het aantal passanten in het centrum wel met 30 procent. Maar ik hoor en zie dat het weer aantrekt. Gelijktijdig met het proces aangaande de Plas en de Grote Markt, denken we ook over nieuwe functies in het centrum, bijvoorbeeld wonen aan de randen. We hebben het geluk dat het centrum redelijk is gecentreerd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.