Raalte: straten vernoemen naar WOII-helden en -slachtoffers ‘lastig’

RAALTE – Het Raalter college van B&W komt niet tegemoet aan het verzoek van Stichting Raalte Viert Vrijheid om straatnamen in de gemeente Raalte te vernoemen naar Raalter en Sallandse verzetshelden en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het college stelt het verzoek een mooi gebaar te vinden, maar zegt ook dat het heel lastig is om criteria op te stellen om te bepalen wie in aanmerking komen voor een vernoeming.

“Wie worden er tekort gedaan?”, zo begint het college haar motivatie. “En welke families voelen zich te kort gedaan? De (oude) gemeente Raalte kent namelijk 160 dodelijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kende Raalte een groot aantal, ettelijke tientallen, mensen die op de een of andere manier actief waren in het verzet en inwoners die onderduikers en vluchtelingen hebben gehuisvest. Om eer te betonen aan alle oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders voelen we er meer voor om straatnamen toe te kennen die meer in algemene zin verwijzen naar de oorlog, oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders. Bijvoorbeeld: Verzetstraat, Heldenstraat, Geallieerdenweg, 11 april straat etc. Dit eventueel in combinatie met een onderbord met aanvullende tekst als ‘ter nagedachtenis aan’; ‘voor hen die voor ons hebben gestreden’ en ‘opdat wij nooit mogen vergeten’. Op deze manier blijven de herinneringen bewaard voor de toekomstige generaties; wordt voorkomen dat discussies ontstaan en vermindert de kans dat personen en families zich tekort gedaan voelen.”

5 REACTIES

  • Helemaal gelijk Henny, velen moesten al voor 1943 onderduiken. Sommigen daarvan gingen in het verzet. Dat zijn waarschijnlijk de echte helden. Niet degenen die pas wat deden toen de Duitsers aan het verliezen waren.
   Het is dus ingewikkeld om de helden te benoemen. Beter is het algemeen te houden. En wat te denken van de personen die afgevoerd en vermoord zijn. Misschien moeten die wel genoemd worden om het leed van oorlog tastbaar te maken.

 1. Zeker een goed idee maar meneer aa ging het nu om de helden en slachtoffers
  of om uw vader zeker een held als eerste een staat naar te vernomen

  Ruud

 2. Op 8 april van dit jaar heb ik hetzelfde verzoek aan B. en W. gestuurd. Onder een kopje koffie liet ik dat de voorzitter van Raalte viert vrijheid begin mei weten. Een dag later stond er een artikel over in de Stentor. Oftewel copy paste, knippen en plakken. Aangezien ik geen enkel belang heb bij wie vernoemd wordt diende ik dat verzoek in. Gezien mijn kennis over ’40-’45 en de oude gemeente Raalte plus de archiefstukken die ik kan nakijken weet ik dat het vernoemen van personen altijd iemand tekort doet. Het besluit van B. en W. is dus goed afgewogen genomen. De commissie die bij gelegenheid de namen voorstelt lijkt me prima in staat die klus te klaren. Mijn archief staat altijd open om keuzes te toetsen. Helaas was mijn mailtje met mijn verzoek uit beeld geraakt bij de gemeente waardoor alleen gereageerd is op de Stichting Raalte viert vrijheid. Uiteraard was ik verrast door de eenmansactie van de stichting. Om verder verwarring te voorkomen wil ik graag benadrukken dat ik meteen na het verschijnen van het eerste artikel in de Stentor de banden verbroken heb met genoemde stichting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.