Raalte staat er ‘gek genoeg’ financieel goed voor

Zomernota: positief resultaat over dit jaar 2,15 miljoen euro hoger dan begroot

RAALTE – Ondanks de coronacrisis staat Raalte er “gek genoeg” financieel goed voor. Dat zijn de woorden van wethouder Frank Niens. Op basis van de zomernota 2020-2023 lijkt Raalte dit jaar af te stevenen op een positief resultaat dat 2,15 miljoen hoger uitvalt dan vooraf was begroot. Dat komt mede door hogere bijdragen uit het gemeentefonds en gereserveerd geld dat dit jaar door coronacrisis ongebruikt lijkt te blijven (en wordt doorgeschoven naar volgend jaar).

Denk daarbij aan middelen voor de aanpak van de N348, de N35 en de parkeersituatie aan de Stationsweg in Heino. “Corona heeft een zware impact op de planning”, zo laat Niens weten. Hij verwijst in die context ook naar veel taken die, aanvankelijk gepland in de eerste helft van dit jaar, zijn uitgesteld naar de tweede helft. “Dat geldt voor de economische agenda, maar ook voor het opstellen van de woonvisie en de omgevingsvisie.”

Ook voor de komende jaren ziet het er, op basis van de huidige prognoses, niet slecht uit. In 2021 verwacht de gemeente Raalte dan wel een nadelig resultaat te boeken van 399.334 euro; in 2022 is de verwachting een plus van 654.431 euro en in 2023 een plus van 112.117 euro. Die vooruitzichten worden met name veroorzaakt door de verwachte hogere bijdragen vanuit het gemeentefonds (op basis van de prognoses in de meicirculaire van dit jaar).

Het goede financiële nieuws betekent overigens niet dat er in het gemeentehuis geen zorgen bestaan. Integendeel. Die zorgen gelden met name voor de middellange en lange termijn. Niens verwijst in die context onder andere naar de opschalingskorting; een overblijfsel van een oud plan om gemeenten qua grootte te laten opschalen tot meer dan 100.000 inwoners en waarbij kleinere gemeenten dan gekort zouden worden. “Daarnaast hebben we te maken met een oplopend tekort in de jeugdzorg. Ook moet je denken aan de rijksbijdragen voor onderwijshuisvesting. Die lopen 40 procent achter bij de daadwerkelijke uitgaven en dan krijgen we nog te maken met de herverdeling van het gemeentefonds; 80 procent van onze inkomsten komt daaruit. Die herverdeling dreigt ervoor te zorgen dat er meer geld van het platteland naar de steden gaat en meer geld van het oosten naar het westen.”

Desalniettemin is de financiële positie van Raalte ‘gezonder’ dan die van veel andere gemeenten, zo stelt Niens. “We hebben een grotere financiële buffer en ook een reserve in het sociaal domein.”

Schimmig

Niens schat dat de financiële schade door de coronacrisis wat de gemeente Raalte betreft enkele tonnen gaat bedragen. Natuurlijk is de totale schade véél groter, maar een groot deel daarvan wordt gedekt door extra middelen vanuit het Rijk. “De hardste klappen vallen in de cultuursector. Denk aan het HOFtheater, de Laarman en Podium Heino. De MFA’s lijken het op dit moment, mede dankzij kleine buffers, over het algemeen goed aan te kunnen, maar dit moet niet te lang meer duren…” Wethouder Dennis Melenhorst voegt toe: “Sommige zaken zijn nu schimmig. Wat gaat de economie doen? Wat doet de overheid? Hoe gaat het met de faillissementen en ontslagen; dat is allemaal lastig om in te schatten.”

Bestemmingsreserve

Het niveau van de algemene bestemmingsreserve komt, op basis van de cijfers in deze zomernota eind 2023 uit op 9,9 miljoen euro. Bij de begroting 2020 was per eind 2023 een bedrag van 4,82 miljoen euro voorzien. Belangrijke oorzaken van deze toename zijn onder andere een afroming van de algemene reserve van het grondbedrijf van 2,0 miljoen; toevoeging van het resultaat van 2019 van dik een half miljoen en het begrote resultaat van de zomernota over de jaren 2020-2023 van dik 2,5 miljoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.