‘Qua ‘kunstgebouwen’ is Raalte dorp nu een kale woestijn’

(Ingezonden brief)

Harry Vossen uit Raalte doet een oproep aan cultuurminnende Sallanders. Hij heeft voldoende ideeën om in de nabije toekomst de H. Pauluskerk op zinvolle wijze te kunnen vullen.

“Het mooie, centraal gelegen en strak gestroomlijnde gebouw van de H.Paulus afbreken en de toren laten staan? Doodzonde ! De apostel Paulus zou zich in zijn graf omdraaien! Er staat immers geschreven: onderzoekt alles en behoud het goede. Wat is er dan beter dan het gebouw te behouden als cultureel centrum? Van de stenen van de toren kan een grote parkeerplaats geplaveid worden richting Westdorplaan. En de kerk inrichten als antwoord op de grote vraag naar culturele ruimtes. Nu is het juiste moment daar en dè gelegenheid voor alle cultuurminnenden Sallanders, met een wethouder en een makelaar van cultuur voorop, om er werk van te maken. De laatste twee weten immers de wegen om geld te vangen en kennen de mensen die verstand hebben van organiseren, begroten, binnen (huis)kerkarchitectuur, etc., zodat de Paulus geen financieel rovershol wordt, maar een kleurrijke kunstentempel!

Voor welke kunsten zult u vragen. Ideeën zijn er volop! Al sinds het midden van de vorige eeuw is er een schreeuwende behoefte aan een permanente expositieruimte en betaalbare (!) ateliers voor de beeldende kunst. Zo zoeken de volgende groepen dergelijke ruimtes: Aventurijn de groeiende groep kunstenaars met een beperking, de fotoclub, kunstkring Raalte, stichting Cult en diverse Z.Z.P.-kunstenaars. Daarvan zijn er zeker honderd in Raalte! Dus: geef ze die ruimte. En wat te denken van repetitieruimtes voor dans-, muziek-, toneel en zanggroepen? Het filmhuis verdient meer ruimte, alsook de bridgeclub en de genootschappen die de historie en de archeologie van ons dorp bestuderen. Verder zijn er talloze kaart- praat- en gezelligheidsgroepen: laat hen onder het genot van koffie/thee met Raalter plassies en andere lekkere dingen genieten van deze prachtige locatie!

Met zoveel mensen bij elkaar kan de huur ook beter betaalbaar blijken te zijn dan die nu vaak is. Qua ‘kunstgebouwen’ is Raalte dorp nu een kale woestijn. Maar wel een woestijn met heel veel vruchtbare oases waar mooie, kleurrijke kunst bloemen en planten groeien! Er is werk aan de winkel en er ligt een dankbare taak voor de ontwikkeling van Sallandse cultuur in Raalte. Deze kans moeten we grijpen. Zegt het voort, zegt het voort en behoudt het goede!

Ik hoop niet dat ik een roepende in de woestijn blijf, zoals zovelen vòòr mij…..”

Harry Vossen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.