‘Over de onzalige bomenkap in het Boetelerveld’

(Ingezonden brief)

REGIO – De massale bomenkap in het Boetelerveld blijft voor negatieve reacties zorgen. De gemeente Raalte, de provincie Overijssel en Landschap Overijssel zeggen dat die kap noodzakelijk is om de bestaande natuur te behouden. Recentelijk plaatste het WvS een interview met Eveline van der Vliet, woordvoerster namens de gemeente Raalte, de provincie Overijssel en Landschap Overijssel, waarin zij de aanpak verdedigde. Carla Scholte uit Haarle schreef als reactie onderstaande brief.

Foto: Annet van Raalten

Hier nog een boze reactie op de onzalige bomenkap in het Boetelerveld. Jaren is men bezig geweest om dit tijdens informatieavonden en keukentafelgesprekken uit te leggen. Maar het valt niet uit te leggen, alle geschreven rapporten ten spijt. Waarom neem je als natuurbeschermingsclub een prachtig natuurgebied niet in bescherming zoals de naam suggereert? Het gebied is in honderd jaar (!) gevormd en in een paar maanden tijd verwoest. Tegen alle klimaatveranderingen in gelooft men dat het kappen van 40 hectare, ja het zijn er 40 mevrouw van der Vliet, en het platrijden van de bodemstructuur, ja er wordt met zware machines in het gebied gereden mevrouw van der Vliet, ten goede komen aan onder andere vochtige dopheide. Natte hei die op plekken waar geen kap is gepleegd het wonderlijk genoeg goed doet, zo blijkt uit een van de vele rapporten. Was het nu echt niet genoeg dat een derde van het Boetelerveld al uit deze heide bestond?

Dan over de inspreekrondes. Inspraak staat voor ‘gelegenheid om je mening te laten horen en invloed te hebben’. Die invloed heeft geen van de omwonenden gehad. Ook zienswijzen indienen heeft niets veranderd aan het project. Het overgrote deel van de omwonenden is tegen deze kap, maar daar is nooit gehoor aan gegeven. Hier en daar wordt zelfs beweerd dat het in goed overleg met de bewoners gegaan is. Meen je dat nu echt?

Voor mij is het duidelijk dat geen van de betrokken uitvoerende partijen affiniteit heeft met het Boetelerveld. Zij zijn niet diegenen die nu al weken lang de kettingzagen en vallende bomen horen; de vrachtwagens vol met leem af en aan zien rijden; ’s avonds de geur van de soms 100 jaar oude omgezaagde bomen ruiken. Zij zien niet de ononderbroken stroom met boomstammen beladen opleggers uit het veld komen want die boomstammen worden echt niet met paard en wagen vervoerd, alle opmerkingen over zwaar materieel ten spijt. Het gebied verandert van een sprookjesachtig natuurgebied in een woestenij. En waar blijven nu alle hoogwaardigheidsbekleders die in de afgelopen jaren in het Boetelerveld gefêteerd zijn? Nu zie je niemand om de woestenij te aanschouwen en geloof me, we zitten voortaan met deze woestenij opgescheept.

Oh ja, de randen worden niet selectief gekapt. Op infoavonden is medegedeeld dat de rand zou blijven staan, echter alle hoge bomen of het nu loof- of naaldbomen zijn worden gekapt. Kom vooral kijken hoe er rondom het Grote Rietgat is huisgehouden en hoe er dwars door het vochtige dopheidegebied rijplaten zijn gelegd. Om nog maar te zwijgen over het blauwgrasgebied dat jaren lang niet toegankelijk was voor bezoekers, maar waar nu de zware machinerie dwars doorheen dendert.

Nooit gedacht dat ik mezelf nog eens bomenknuffelaar zou noemen…

Carla Scholte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.