Oehoe broedt succesvol op Sallandse Heuvelrug

REGIO – Dit voorjaar heeft voor het eerst sinds mensenheugenis een oehoepaartje kunnen broeden op de Sallandse Heuvelrug. En met succes! Twee oehoe-uiltjes kwamen uit het ei. “Het is fantastisch bewijs dat het gezamenlijke natuurbeheer op de Sallandse Heuvelrug ook echt werkt. Want een wild dier heeft op eigen kracht de heuvelrug bereikt om zich voort te planten”, aldus Ruben Vermeer, boswachter ecologie van Natuurmonumenten.

In het Nationaal Park werken Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, enkele particulieren en boeren samen om de kwetsbare natuur in dit Natura 2000 gebied te beschermen. Een totale verassing is het broedgeval niet, want de soort verspreidt zich vanuit Duitsland als een olievlek over oostelijk Nederland. De oehoe stelt nogal wat eisen aan zijn broed- en leefgebied. Hij is erg verstoringsgevoelig en is afhankelijk van grote, aaneengesloten natuurgebieden.
Vermeer ontdekte de eerste tekenen van de aanwezigheid van de grootste uil van Nederland al in februari. Na een bezoek in de schemering hoorde hij de onmiskenbare ‘oe-hoe’ roep. Gedurende het voorjaar hebben de oehoes een rustig plekje gezocht om een nest te bouwen, eieren te leggen en die uit te broeden. Inmiddels hebben ze het nest verlaten. “Waar het paar en de jongen nu zijn weten we niet precies. Dat is ook logisch, want ze gaan steeds op zoek naar de plek met het meeste voedsel”, vertelt Vermeer.
De oehoe is een echte krachtpatser. Zelfs havik en vos zijn in de buurt van de oehoe hun leven niet zeker. Rondom de plek waar het Sallandse nest zat, zijn prooiresten gevonden van houtduiven, zwarte kraaien, wilde eenden en groene spechten. “Vooral de langzaam vliegende vogels zijn een makkelijke prooi. Maar we vonden ook een bruine rat. Die is buiten de Sallandse Heuvelrug gevangen. Hiermee is bevestigd dat ze flinke afstanden afleggen voor hun maaltijd.”

Blijf op de paden

Zeker nu in coronatijd signaleert Natuurmonumenten een toename van het bezoek aan natuurgebieden. Daarom worden bezoekers eens te meer gevraagd zich te houden aan de toegangsregels. Dat betekent: geen toegang als de zon onder is, altijd op de paden blijven, en honden aan de lijn. Vermeer: “Met deze regels zorgen we voor minimale verstoring van dieren en planten in de natuur terwijl mensen toch ook van het gebied kunnen genieten. Als iedereen zich aan de regels houdt, kan recreatie en kwetsbare natuur prima naast elkaar bestaan. Zo bewijst de Sallandse oehoe.”

Foto: Mylene van der Vecht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.