Natuurbericht: Het zijn de buxusmotten die het doen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Het determineren van een mooi nachtvlindertje kreeg een onverwachte ontknoping.

Hey kijk, een mooi nachtvlindertje aan het plafond van de tuinkamer. Die ga ik vanavond eens goed bekijken, …als ie er nog zit. Nu eerst een rondje fietsen.

Kijk daar al die kauwtjes, het zijn er wel vijftig. Ze zitten lekker te peuzelen aan de halfrijpe maiskolven. De beide hazen worden hier niet bang van. De oude buizerd op de hoekpaal wel, hij zoekt een nieuwe zitplaats op in het houtwalletje met de jonge eikjes.

Op het Boetelerveld staan de machines stil. Het is avond en nog even dan worden de torenvalkjes afgelost door de kerkuiltjes. Oh kijk, een wespennest! Zo dicht bij het zitbankje, daar moet ik voor de veiligheid van bezoekers even een afzetlint voorspannen. Het wordt al schemerig en de eerste vleermuizen laten zich al zien. Hoog tijd om naar huis te fietsen.

En kijk eens wat we hier hebben? Ons nachtvlindertje heeft gezelschap gekregen. Het zijn twee buxusmotten! Jullie en jullie maatjes hebben dus mijn mooie buxushegjes kaalgevreten! Buxusmotten, in Europa sinds 2006 aanwezig en nu dus, anno 2020, ook bij ons in de straat.

Kijk, daar op het raam zitten ze nu lief tegen elkaar te doen, die bandieten. Zo, dat gevrij heeft wel een uur geduurd, maar nu is ze ook klaar om tot wel vijfhonderd bevruchte eitjes te leggen. En dan kunnen vijfhonderd volwassen rupsjes de tuinliefhebbers lekker pesten. En dan hebben ze zo’n 14 dagen om zich te verpoppen. En dan zijn we er nog niet, want dan leven ze nog ongeveer 8 dagen als lieve nachtvlindertjes om snel weer voor een nieuwe generatie te zorgen. Foeiii!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.