Natuurbericht: Eventjes pijn lijden

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vandaag neemt Sjaak even poolshoogte op het Boetelerveld

Zo, ik ben even terug van weggeweest. Op het Boetelerveld is men begonnen met de uitvoering van het Natura  2000 inrichtingsplan. Verontruste appjes kwamen al op m’n vakantieadres binnen: “Serieus aan het kappen!” en “Het gaat hard” waren van die kreten die voorbijkwamen. Ben benieuwd.

Kijk eens, het hek, de infoborden en afrastering hebben plaatsgemaakt voor grote stapels naaldhout. Een truck met kraan voor het hijswerk van het fabriekshout vertrekt in slakkengang richting Schoonhetenseweg. Het wandelpad is omgetoverd in een ijzeren weg met rijplaten. Niets vernielen met de zware voertuigen aan de bodemstructuur. De vaste gronddeeltjes met mineralen en dode organische stof zijn zeer belangrijk voor een goede plantengroei.

Oei! Daar is toch een bosmierennest half beschadigd door een van de machines. De duizenden miegempen moeten hun taken herverdelen en het bouwwerk snel herstellen. Essenblaadjes word door de wel twintig keer kleinere mieren naar boven gesleept. Abnormaal zeg!

Kijk, hier in de buurt van het Grote Rietgat had het grasmusvrouwtje jongen. Ook haar habitat zal door het boomkap en graafwerk danig veranderen. Er zal heischraal grasland, blauwgrasland en meer jeneverbesstruweel komen. Naast deze bijzondere natuurtypen zullen in dit unieke natuurreservaat ook de omstandigheden voor bijzondere en kwetsbare planten en dieren beter worden.

Tja, het is eventjes pijn lijden voor plant en dier, maar alleen op deze manier zal het Boetelerveld alleen maar waardevoller en sterker worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.