Natuurbericht: Eldorado

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Sjaak deed vandaag leuke ontdekkingen op het Boetelerveld.

Het is nog lekker vroeg en we hoeven weer geen jas aan. Kijk, hier is de combine maaidorser geweest. Het tarweveld is gemaaid en het gedorste graan afgevoerd. Achtergebleven korrels en aren zijn een eldorado voor de aanwezige houtduiven en kauwtjes.

Op het Boetelerveld is het ook smikkelen zo te zien. Een vijftal torenvalken hangen biddend boven het eerste heideveld. De drie juvenielen krijgen les in het grijpen van hagedisjes. De legselgrootte van de vele levendbarende hagedisjes is gemiddeld drie tot acht jongen. Ook de plaatselijke buizerds, kraaien, klauwieren en straks klapeksters zijn predatoren van deze kleine reptiel. Terwijl ik geniet van de vele mislukte vangpogingen zie ik op het heideveld ineens een wespendief boven het paarse tapijt uitsteken. Wauw zeg, wat een verassing! Een op hagedis foeragerende roofvogel.

Naast het zoeken naar wespenraat is het heideveld ook voor deze soort een eldorado, zo blijkt. Ook de oude dode bomen uit het gekapte bos die mochten blijven staan bieden een eyeopener. Het blijkt een eldorado voor spechten in alle soorten en maten en omdat ze geen dekking meer hebben zijn het er veel meer dan men ooit zou denken. Groene, zwarte, grote, middelste en kleine, iedereen laat zich zien!

Verderop wordt het natte hooilandje geplagd door een rupskraan. De behendige machinist schraapt naast de graszode ook de bovenste zeer fijn zandige teeltlaag weg en zwenkt ermee naar de zandkieper. Deze toplaag is door het neerslaan van stikstof uit de lucht te voedselrijk voor andere kwetsbare planten en heide. Door het plaggen krijgt de oorspronkelijke bijzondere vegetatie weer kans om zich te herstellen.

En dan wordt het ineens stil op de heide. Het gebrom van hydraulische kranen, kettingzagen en dumpers houdt ineens op. Het is half tien en dus schafttijd. Goed idee! Gelukkig heb ik water en brood bij me. Maar jasses, het is lauw water en brood. Hoezo eldorado?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.