‘Met bijnamen raak je ouderen in hun ziel’

Richard en Britt Wigink uit Heeten willen helpen met memoryspelletjes voor andere dorpen

HEETEN – Het spel Heeten Memory slaat aan; zo goed dat initiatiefnemers Richard en Britt Wigink uit Heeten nu ook aanbieden om te helpen met versies voor andere dorpen. Vorige week deed Richard een oproep aan inwoners van Luttenberg, Haarle, Holten, Nieuw Heeten en Lettele om lijsten met bijnamen en echte namen in te sturen. De twee hebben inmiddels ook al verzoeken gekregen vanuit andere dorpen om te helpen.

Bij het memoryspel draait het allemaal om bijnamen. Aan de deelnemers de taak om de juiste bijnaam bij de juiste officiële naam ‘te draaien’. “Het idee is dik een half jaar geleden geboren”, vertelt Richard, in het dagelijks leven eigenaar van een bosbouwbedrijf (met heel veel zijtakken) in Holten. “Britt werkte destijds bij de Stevenskamp met ouderen met dementie. Toen ik haar eens vroeg met wie ze dan werkte, kwam ze met een naam. Ik wist niet over wie ze het had. Maar toen ze het uitlegde kwam ik erachter: ‘Oh, dat is Gait van Marsman’, dat was zijn bijnaam. ‘Zo moet je hem eens aanspreken’, zei ik. Toen ze dat deed, ging er bij die man meteen een lichtje branden. Hij zei ook meteen dat het geen Gait van Marsman was, maar Gait van Marsmans Gait. Hij vroeg aan Britt wie zij dan was. ‘Oh Van de Meijer’, dat is onze boerderijnaam, zei hij meteen. Het bleek dus dat je met die bijnamen meteen contact kunt maken met ouderen en dat het dan gesprekken op gang brengt.”
Dat bracht Richard op een ideetje dat hij vervolgens samen met Britt verder uitwerkte: een memoryspel in het teken van Heetense bijnamen. “We hebben Historisch Heeten gevraagd om een lijst van namen en bijnamen. En die vraag hebben we ook uitgezet onder de inwoners van het dorp. Via via bleek ook nog eens dat we subsidie konden krijgen via de Kr8 van Salland.” Dat leidde uiteindelijk tot het spel, of nog beter gezegd, vier memoryspelletjes in één doos, dertig combinaties per keer. Richard droeg met zijn bedrijf de kosten van vijf van de spelletjesdozen. Die gingen naar zorginstellingen en organisaties in Heeten, onder andere Stevenskamp en Stevenserf. Daarnaast zijn er nog eens 25 verkocht. Inmiddels zijn er vijftien nieuwe dozen in productie.

Opbloeien

“We hebben het spel in coronatijd geïntroduceerd”, vertelt Britt. “Toen we het presenteerden bij de Stevenskamp mocht ik daar niet meer binnen komen omdat ik er niet meer werkte. Ik werk nu bij Schuilenburg in Raalte. Ik kon de reacties dus niet zien. Dat was jammer. Maar van mijn oud-collega’s begreep ik dat er heel veel herinneringen terugkwamen.”
“Het spel is echt niet alleen bedoeld voor ouderen met dementie”, voegt Richard toe. “We hebben hier ook 40-plussers aan de deur gehad die er graag eentje wilden hebben. Of kinderen van ouderen die nog thuis wonen.” Britt: “Je merkt soms dat het voor kinderen of kleinkinderen best lastig is om een gesprek met hun ouder of grootouder met dementie op gang te brengen en dat geldt ook voor mensen uit de zorg.” Richard: “Die mensen zitten vaak maar stil voor zich uit te kijken. Te triest voor woorden. Van dit spel bloeien ouderen echter op.”

Doorpakken

En aangezien de reacties zo positief zijn, hebben vader en dochter dus inmiddels besloten om te helpen bij het maken van nieuwe versies van het spel voor andere dorpen. “Ik ben een Sallander”, meldt Richard droog. “Kiek’n wat ’t wördt. Ik ga het allemaal niet zelf sponsoren, maar weet je wat het is: het spel heeft heel veel mensen op een idee gebracht, maar vaak blijft het daar dan bij. En laten wij nou weten hoe je zoiets aanpakt. Dan is het een kleine moeite om te helpen. Want ik ben niet alleen van het bedenken, maar ook van het doorpakken. We hoeven hier verder niet beter van te worden. Dus heb ik een oproep om Facebook geplaatst om lijsten van originele namen gekoppeld aan de bijnamen naar mij te mailen. Voor Luttenberg, Haarle, Holten, Nieuw Heeten en Lettele, maar daarna kwamen er ook al snel verzoeken uit andere dorpen. Lemelerveld en Okkenbroek bijvoorbeeld.” Britt: “Uit Voorst ook al. En Angeli Custodes pakt het zelf op. In Schuilenburg wonen ook veel ouderen uit Luttenberg. Daar is er ook al iemand bezig.”

Humor

Richard: “Als de initiatiefnemers dan zelf subsidiekanalen aanschrijven, komt dat spel er wel. Weet je: je doet de ouderen er gewoon een groot plezier mee. Dat merk je gewoon. Er zit vaak ook veel humor in die bijnamen en humor is altijd een goed geneesmiddel. Het viel me op dat de Heetense bijnamen vaak gekoppeld zijn aan boerderijnamen, in andere dorpen misschien vaker aan families. Je kunt er alle kanten mee op. Ik kan me hier nog een DJ herinneren die ze Tuffie noemden. Iedereen kende hem zo. De grap is ook dat de bijnamen voor de wat oudere generaties zo gewoon zijn, dat we er eigenlijk straal aan voorbij gaan. Je merkt dat die bijnamen verwateren, maar je raakt er ouderen wel op een mooie manier mee in hun ziel!”

Lijsten (graag in een wordbestand) mailen kan naar richard@wigink.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.