Luttenbergsfeest met aangepast programma in combinatie met uitzending Top 700

LUTTENBERG – “Het belangrijkste is dat we elkaar als Luttenbergers zo meteen weer kunnen spreken. We zijn blij dat dat in elk geval weer mogelijk is.” Aan het woord zijn Ruud Alferink en Veroni Reimert van Stichting School en Volksfeesten Luttenberg, de organisatie van het Luttenbergsfeest. Van donderdag 6 tot en met zondag 9 augustus vindt er een aangepast feest plaats in het dorp. In combinatie met de plaatselijke horeca en de organisatie van de Top 700 Luttenberg. “Maar het feest is wel voor de Luttenbergers, we vragen nadrukkelijk aan iedereen uit andere plaatsen om niet te komen.”

Dat laatste is lastig. Dat weten ze zelf ook. “Weigeren gaat niet lukken.” Maar, zo stellen ze ook: wil je op een van de terrassen zitten (Spoolder, Schoenmaker en Elckerlyc), dan moet je een plekje reserveren via de site. Vol is vol. En zo zijn er meer maatregelen getroffen. De entree van het feestterrein, de dorpsweide, komt weer aan de kant van de oude bieb. Daar worden de bezoekers, nadat ze zich hebben geregistreerd, gescheiden. Er komt een speciaal pad naar de kermis; een tweede route is bestemd voor de deelnemers aan de verschillende programmaonderdelen en een derde pad is voor de bezoekers die naar de activiteiten willen kijken. Die vinden ditmaal plaats aan de kant van Elckerlyc (waar het bestaande terras wat wordt vergroot). Daar komt ook een camera te hangen die alle activiteiten registreert voor de thuisblijvers. Want een deel van het programma is ook gewoon online. Hoe alles vorm zal krijgen op is op dit moment nog niet eens helemaal duidelijk. Ruud: “Aanvankelijk dachten we dat het feest niet door kon gaan. De Luttenberg Top 700 heeft toen in overleg met ons de uitzendingen verplaatst naar het weekend waarin het feest zou zijn. Toen we zo’n anderhalve maand geleden te horen kregen dat er versoepelingen aan zaten te komen, hebben we direct de koppen bij elkaar gestoken. Wij, de horeca en de Top 700. En daarna was het keihard aanpoten.” Veroni: “Het was denken in mogelijkheden. De coronamaatregelen zijn ook belangrijk, daar moet je serieus naar kijken, maar binnen de mogelijkheden bieden we een mooi programma.”

Programma

Het Luttenbergsfeest begint donderdag 6 augustus om 18.00 uur met de opening van de kermis. Ruud: “We bieden als het goed is zo meteen gewoon een complete kermis. De kermisondernemers zijn blij dat ze weer ergens kunnen staan. We gunnen ze dat ook. We hebben al jaren een van de mooiste kermissen in de regio. En wat belangrijk is: voor mensen boven de 18 geldt er een maximumaantal bezoekers, maar voor de jeugd onder de 18 niet. Zo bieden we die leeftijd ook wat.”
Om 20.00 uur begint de pubquiz. Opgeven via de site. Deelnemers kunnen op een van de terrassen gaan zitten (wel vooraf reserveren), maar ook thuis meespelen. Vrijdag om 13.00 uur gaat de kermis weer open. Om 14.00 uur begint het schatgraven (voor kinderen); om 14.30 uur de vossenjacht (voor de jeugd) en om 18.00 uur de dorpsbarbecue. Veroni: “En we raden aan om ook als je thuis gaat barbecueën een pakket via de site te kopen, want dan komen we langs met een verrassing.” Ruud begint te lachen. “Een zeer leuke. Daar hebben we nu al schik van.”
Zaterdag om 13.00 uur gaat de kermis weer open. Tegelijkertijd start het vogelgooien voor de jeugd en om 14.00 uur zijn de volwassenen aan de beurt. Om 15.00 uur begint het gatgraven. Zondag om 10.00 uur volgt een kerkmis (online te volgen) en om 13.00 uur gaat de kermis weer open en begint het kratstapelen. Om 14.30 uur start een touwtrektoernooi (na jaren terug van weggeweest). Het programma wordt om 16.00 uur afgesloten met een bingo.

Boerenverstand

Ruud en Veroni zeggen verder niet enorm veel druk te voelen. Dat de overheid kritisch zal meekijken lijkt echter een zekerheidje. “Maar de gemeente Raalte denkt hartstikke goed mee. Weet je, als iedereen zijn boerenverstand gebruikt, kan er weinig mis gaan. De terrassen zijn nu ook al gewoon geopend. En die zijn ook de eigen verantwoordelijkheid van de horeca. Wij gaan over de dorpsweide. En daar gelden gewoon maximumaantallen. Ik denk dat de winkelstraten in Amsterdam drukker zijn dan de weide zo meteen bij ons. Dit is verder natuurlijk geen normaal Luttenbergsfeest. De sfeer zal ook anders zijn. Maar we hebben met elkaar wel een mooi programma waarmee we de inwoners een plezier hopen te doen.”

Zie verder staging2.luttenbergsfeest.nl. Het overgrote deel van de terrasplekken is op dit moment al gereserveerd. Zonder zo’n plek heeft het geen nut om een biertje te komen drinken.

De uitzendingen van de Luttenberg Top 700 beginnen woensdagochtend 5 augustus al. Tot en met zondag wordt er elke dag van 9.00 tot 23.00 uur radio gemaakt vanuit Elckerlyc. Initiatiefnemer Raymond Veldmate heeft er zin in. “Ach joh, dan zag ik stemlijsten en dan werd ik alweer helemaal enthousiast. Oh, die heeft een goede smaak en dát is een gaaf nummer!”

“In 2018 hebben we de Top 700 voor de eerste keer uitgezonden”, vertelt hij. “Dat was toen in het kader van de viering van het 700-jarig bestaan van het dorp. Ik ben wel eens DJ geweest in het dorp. In Schoenmaker en Spoolder en vroeger ook in Elckerlyc. Ik had eigenlijk altijd al het plannetje om een keer een top 100 te draaien in een kroeg. Toen ik zoiets opperde tijdens een brainstormsessie over het 700-jarig bestaan van het dorp, groeide het uit tot een top 700. Ik kwam in contact met Leo Kleine Toereers en Han Verhoef, net zulke muziekidioten als ik. Toen we een keer bij elkaar zaten te overleggen, kwam Mariëlle, de dochter van Han, er ook bij zitten. En met ons vieren zijn we verder gegaan.”
Het werd een groot succes. Dik 250 inwoners van het dorp stuurden hun favoriete nummers in. Daaruit werd een Top 700 samengesteld. Die werd uitgezonden in samenwerking met RTV Raalte. Het bleek dat er nogal wat presentatietalenten rondliepen in het dorp. Zij werden geholpen door inwoners van het dorp die persoonlijke verhalen over hun favoriete nummers vertelden. “Het was een groei-evenement”, vertelt Raymond. “We begonnen op zaterdag in Elckerlyc en eindigden de woensdag voor het Luttenbergsfeest. De deuren van Elckerlyc stonden open en iedereen was welkom voor een kopje koffie en een biertje. Al snel zat het terras er ’s avonds lekker vol. Iemand van RTV Raalte vertelde ons dat er normaal gesproken zo’n vijftig mensen online meeluisterden, maar op de eerste dag stond dat aantal al op meer dan duizend. En echt niet alleen maar inwoners van Luttenberg, maar ook uit de omliggende dorpen. Het bleef daarna ook alleen maar groeien.”

Dialect

De samenwerking met RTV Raalte (nu Salland1) is beëindigd. Vorig jaar was het al de bedoeling om de Top 700 voor de tweede keer uit te zenden, maar volgens Raymond was de animo van de omroep minder groot. “De gesprekken verliepen nogal moeizaam. Toen besloten we om er dat jaar vanaf te zien en zijn we op eigen houtje verder gegaan om in 2020 een Top 700 te organiseren. Jammer, want de eerste keer verliep de samenwerking heel goed.” Aanvankelijk was het de bedoeling om het evenement zelf te streamen, maar zo’n anderhalve maand geleden meldde Vechtdal FM zich bij de organisatoren. “En daarna was het ook binnen een kwartier geregeld.”
Opnieuw konden de inwoners stemmen. Ditmaal maakten daar zo’n driehonderd mensen gebruik van. Het heeft wederom geleid tot een stevige lijst met vooral ook veel gitaarwerk. “De vorige keer kregen we te horen dat er geen piratenmuziek in stond, maar ja, het blijkt dus dat rockliefhebbers wat fanatieker zijn met stemmen. Ook dit jaar staat er geen piratenmuziek in. Maar verder bevat de lijst heel veel verrassingen: hits van nu, maar ook nummers uit Italië, Spanje en Duitsland. En enkele tientallen Nederlandstalige nummers, waarvan trouwens een aanzienlijk deel in het dialect…”

Elckerlyc is gedurende de uitzendingen weer geopend. Op een groot scherm zijn videoclips van de nummers te zien. De uitzendingen zijn te volgen via staging2.luttenbergtop700.nl, via 106.3 FM (Vechtdal FM) en in de avonduren via Vechtdal Leeft TV (op je TV te vinden als je Ziggo of KPN hebt).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.