Lauk: Getallen

Net als veel journalisten heb ik wat met getallen. In deze moderne tijd van meningen, visies, reacties, emoties en opinies die alle kanten op gaan, kunnen cijfers een baken van rust en duidelijkheid zijn. Ik doe bijvoorbeeld nooit mee met loterijen. Ik weet dat de kans op de Jackpot van de Lotto 1 op 49 miljoen is. Bij de Staatsloterij is die kans groter; 1 op 4,4 miljoen, vergelijkbaar met de jaarlijkse kans dat je door de bliksem getroffen wordt. Ik ken niemand die ooit door de bliksem getroffen is en doe daarom niet mee aan de Staatsloterij.
Mijn beterhelft wel. Zij speelt mee met onze trouwdatum. Dat brengt geluk, zo zegt ze. Eerlijk gezegd, dat geldt zeker voor ons huwelijk, maar niet voor het winnen van de Staatsloterij. Ik heb het nog even nagevraagd maar per huwelijksjaar hebben we nog geen 50 cent gewonnen.

We hadden wel een wespennest. Volgens de geraadpleegde deskundige kunnen daar tot 5.000 wespen in zitten. Maar wees niet bang, over een paar weken is het voorbij, zo sprak de deskundige geruststellend. Dan blijft de koningin over en die gaat overwinteren om in het nieuwe jaar een nieuwe plek te zoeken. Hopelijk bij de buren.

Afgelopen week bekeek ik de Covid-19-cijfers in Raalte en Olst-Wijhe. Het gaat steeds over Amsterdam en Rotterdam, maar wij doen in Salland ook mee. In Olst-Wijhe ging het de eerste helft van augustus om 16,4 besmettingen en in Raalte om 8. Bij zo’n cijfer achter de breuk vraag ik me altijd af wie er voor 0,4 besmet is en hoe dat dat kan. Uiteraard ligt het anders; het aantal besmettingen (drie in zowel Olst-Wijhe als Raalte) is omgerekend naar 100.000 mensen om goed te kunnen vergelijken met andere gemeenten. Zo’n laag getal geeft rust. De kans dat je iemand van dat besmette trio tegenkomt ergens in onze Sallandse dorpen die een kwartier lang tegen je aan staat te hoesten, lijkt me minimaal. Ik weet het, de tweede golf en zo, maar voorlopig slaap ik goed.

Al denk ik toch aan andere zaken; gaat ‘Raalte on Ice’ eind dit jaar door? En hoe zit het met de Sallandse carnavalsoptochten? Februari lijkt ver weg maar de wagenbouwers in Heino, Boskamp en Lemelerveld willen weten of ze kunnen beginnen. Op de komende Elfde van de Elfde zullen er ook geen prinsen gepresenteerd worden. Misschien dat er ergens een Prins of Prinses Corona de Eerste verschijnt die symbool staat voor het komende verloren carnavalsseizoen. Hopelijk eind volgend jaar niet opgevolgd door Corona de Tweede.

Cijfers waren er ook bij de gemeente Raalte, zo maakte onze rockende wethouder Frank Niens bekend; ruim 2 miljoen euro meer in kas dan verwacht. Mooie cijfers dus dankzij een extra zakcentje van Den Haag en het voordeel van uitgestelde projecten. Een interessant beleid; je schuift als gemeente wat dure projecten op de lange baan en houdt dan geld over. Het is net een gewoon huishoudboekje, alleen verpakt in de gemeentelijke Zomernota verpakt in ambtelijke en bestuurlijke cijfers en woorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.