Kermisexploitant Corrie Spelbrink: ‘Kermis in Luttenberg was er één met een zwart randje’

LUTTENBERG – Waar menig dorpsfeest dit jaar de programmering in het water zag vallen, kregen Luttenbergers de kans om ‘coronaproof’ het Luttenbergsfeest bij te wonen. Met diverse regels om de anderhalve meter na te leven, was het een feest anders dan normaal. Toch stond er ook dit jaar een kermis op het feestterrein. Voor kermisexploitant Corrie Spelbrink leek het alsof juist hij voor de verandering de afgelopen maanden in een achtbaan zat.

“Elk dubbeltje op dit moment is welkom. Bij ons heeft de afgelopen maanden het hele bedrijf stilgestaan. Je pakt op dit moment echt alles aan wat mogelijk is”, zegt Spelbrink.

Annuleringen

De voorbereidingen voor het nieuwe kermisseizoen waren al in volle gang. Met zestig boekingen leek het een goede zomer te worden. Totdat een mysterieus virus uit China een voet tussen de deur kreeg in Nederland. “En dan wordt alles geannuleerd”, vertelt Corrie. “Dan loop je ze alles zestig gewoon mis.”

“Het probleem is dat dit bedrijf altijd in de toekomst investeert. Alle kosten zijn al gemaakt en er zijn verschillende investeringen gedaan. Maar dan komt ineens de hele wereld stil te staan. Dat valt heel rauw op je dak.”

‘Crisis van ongekende omvang’

Ook voor de kermisbranche kwam er een financiële regeling vanuit het kabinet. “Maar dat is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Corrie. “Je moet zelf een weg in deze crisis vinden. En die crisis is er eentje van ongekende omvang. Ik denk dat de financiële klappen die wij nu krijgen als kermisbranche, zwaarder zijn dan die we kregen in de Tweede Wereldoorlog.”

Toekomst

Zolang er nog geen vaccin tegen het coronavirus is, ziet Corrie het kermisleven nog niet snel terugkeren naar normaal. “Op een kermis waar normaalgesproken duizend man per dag langskomt, komen er nu maar 250. Dat breekt dat je uiteindelijk op. Op zo’n kermis in Luttenberg heb je gewoon weer lol, maar heeft het toch een zwart randje. Want ja, de toekomst is gewoon hartstikke onzeker.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.