“Ik herdenk omdat ik al die mensen wil respecteren.”

Yosina Roemajauw uit Olst treedt samen met Dinand Woesthoff op bij Nationale Herdenking 15 augustus 1945

DEN HAAG/OLST – De dertienjarige Yosina Roemajauw uit Ols treedt samen met Dinand Woesthoff op bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch monument in Den Haag. Ze zingen het nieuwe lied ‘You’ll Never Know’ van het eerste – nog niet uitgebrachte – solo album van DINAND. Aansluitend voeren ze ‘Manise’ uit. Ze worden begeleid door Ronald Bergman op suling, de Indonesische bamboefluit. De Nationale Herdenking wordt dit jaar bijgewoond door Zijne Majesteit de Koning. Minister-president Mark Rutte spreekt de herdenkingsrede uit. De herdenking is vanwege de coronamaatregelen niet openbaar, maar is live te volgen via NPO1.

Yosina Roemajauw (2006) werd geboren op West- Papoea en groeide op in Olst. Zij deed mee met The Voice Kids in 2018 en ontroerde publiek en jury met haar winnende optreden in de finale. Yosina zong bij War Child en op 4 mei dit jaar trad zij op bij de online kinderherdenking vanuit Madurodam. “Op 15 augustus mag ik samen met Dinand Woesthoff een duet zingen. Dat lied heeft hij zelf geschreven. Dit is de eerste keer dat ik met hem ga zingen. De koning komt ook. Dat ik hiervoor word gevraagd vind ik heel bijzonder.
Ik vind het belangrijk dat kinderen van mijn leeftijd meekrijgen wat er in de oorlogstijd is gebeurd. Zodat wij dat ook weer kunnen doorvertellen en niet meer kunnen zeggen dat we niets over onze geschiedenis weten. Het is ook een teken van respect naar de ouderen die het hebben meegemaakt. Ook al zijn veel van hen er niet meer. Ik herdenk, omdat ik al die mensen wil respecteren.”

Dinand Woesthoff (1972) voelt zich zoals hij zegt ‘een geadopteerd kind’ van de stad Den Haag, tegenwoordig woont hij zelfs letterlijk op een steenworp van afstand van het Indisch Monument. Hij heeft een Indische vader en een Hollandse moeder. Zijn vader is geboren in Bandung op Java waar Dinand voor het eerst in 2004 samen met mijn vader naartoe gaat. In 1998 begon Woesthoff samen met de Indische gitarist Dennis van Leeuwen de succesvolle rockband Kane. Momenteel is hij bezig met de release van zijn eerste solo-album, dat najaar 2020 zal verschijnen. Een album waarin hij zich laat inspireren door het leven anno nu; ‘In alle pracht en kracht, kleuren, geuren, wegen en raadsels.’

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus staan we stil bij het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel.

Het Indisch Monument in Den Haag is in 1988 onthuld door koningin Beatrix. Sindsdien is er elk jaar een herdenking met veel leden van de eerste generatie en hun families. Er wordt stilgestaan bij de geschiedenis die ons allen bindt. De Melati, de Indische jasmijn, wordt gedragen als nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. Het is een Nationale Herdenking, met een nationale vlaginstructie. Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 is de Nationale Herdenking dit jaar niet openbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.