Hoe gaan we de coronarekening betalen?

(Ingezonden brief)

RAALTE – Raaltenaren Lenka Pitrmanova en Kees Huls maken zich zorgen over de economische gevolgen van de coronacrisis. Want hoe zorgen we ervoor dat het landelijke huishoudboekje zo meteen, met die grote landelijke coronarekening, op orde blijft. Lenka (actief voor de SP) en Kees (die zich inzet voor GemeenteBelangen) schreven onderstaande brief.

“Deze crisis heeft een probleem dat al lang op de loer lag duidelijk voor het voetlicht gebracht. We moeten meer solidariteit tonen en meer op lange termijn denken over hoe we met zijn allen de beste leefomstandigheden kunnen creëren. Al voor de crisis was het duidelijk dat wij naar de rand van de financiële afgrond aan het gaan waren door steeds ouder wordende mensen, die meer zorg vereisen en een fatsoenlijk inkomen moeten hebben. Kernprobleem: Steeds minder mensen moeten voor steeds meer mensen zorgen en dat moet op een rechtvaardige wijze gebeuren.

Wij leven gelukkig in een sociaaldemocratie die pretendeert dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Wanneer je onze loonbelastingtarieven ziet lijkt dat wel enigszins te gebeuren: tot 68.508 euro aan jaarinkomen betaal je 37,35 procent, daarboven 49,5 procent. Wanneer je echter meer dan 5 procent van de aandelen van een BV bezit kom je in luilekkerland. Dan kun je een tantième/ bonus/ winstuitkering ontvangen die slechts met 25 procent belast wordt. Volstrekt onverklaarbaar, deze bijzondere belastingboxen 2 en 3 tarieven hebben geen enkele rechtvaardiging en dienen afgeschaft te worden. Verder is het ook vreemd dat maar tot 57.232 euro een bijdrage Ziekenfondswet betaald hoeft te worden, weinig solidair. Dit maximum zou afgeschaft moeten worden. In onze optiek is het niet te verkopen dat een doorsnee werknemer het maximale tarief van 49,5 procent moet betalen op zijn of haar overuren, dertiende maand en vakantiegeld, terwijl een aandeelhouder met een ‘aanmerkelijk belang’ ( meer dan 5 procent) maar 25 procent hoeft te betalen op bijzondere beloningen.

Op school hebben we geleerd dat een economisch product bestaat uit de productiefactoren arbeid, kapitaal en natuur. Heel vreemd dat de factor arbeid erg zwaar belast wordt en de factor kapitaal bijna niet, slechts 0,13 tot hooguit 5,5 procent bij grote vermogens. Natuurlijk neemt een financier een behoorlijk risico bij zijn investering en daarom mag het rendement best wat hoger zijn, maar bijvoorbeeld tot 5 procent boven de spaarrente dit lage tarief en daarboven normale loonbelasting.

Ieder mens heeft een basisinkomen nodig om fatsoenlijk te kunnen wonen, eten, kleden enz. Dit is niet te vatten in procenten, immers dat iemand die 1.000 euro per maand verdient en daarvan 500 euro moet besteden aan huur, betekent niet dat iemand die 10.000 euro verdient 5.000 euro kwijt is aan wonen. Dit is de reden waarom belastingen progressief moeten zijn en de huidige situatie beantwoordt daar onvoldoende aan. Hier moet meer differentiatie komen. Er zou een lager tarief moeten komen voor jaarinkomens tot bijvoorbeeld 36.000 euro en een hogere schijf vanaf de Balkenende norm van 200.000 euro, bijvoorbeeld 60 procent en een hoogste schijf vanaf 1.000.000 euro van 75 procent.

De winstbelasting van bedrijven moet ook op de schop. Het blijkt telkens weer dat familiebedrijven over het algemeen een veel socialere instelling hebben dan beursgenoteerde bedrijven, meer op langere termijn denken en dus continuïteit brengen. Dit rechtvaardigt een lagere winstbelasting voor hen. Vennootschapsbelasting voor beursgenoteerde bedrijven hoger dan voor ‘normale’ bedrijven.

Speciale aandacht voor de multinationals, die vaak middels listige constructies overal de winstbelasting zoveel mogelijk ontlopen. Helaas speelt ons eigen land een heel pijnlijke rol in het faciliteren daarvan, hiervoor is een complete ‘industrie’ aan de Zuidas in Amsterdam ontstaan, waarin ook onze Antillen een rol spelen. Deze ontwijkingsroutes dienen dichtgetimmerd te worden zodat deze bedrijven een fatsoenlijk steentje bijdragen aan de belastinginkomsten.

Wij hadden veel plaatsvervangende schaamte om Rutte en Hoekstra, die bij de recente onderhandelingen over het Europese reddingsplan Italië de les lazen over hun belastingsysteem, terwijl vele grote Italiaanse bedrijven, zoals Benneton, Fiat-Chrysler en Pirelli hun hoofdkantoor in een Amsterdamse brievenbus hebben.

Absolute voorwaarde voor al deze maatregelen is wel dat er Europese kaderwetgeving en -tarieven op belastinggebied komen om te voorkomen dat EU- landen tegen elkaar uitgespeeld worden en bedrijven en personen naar andere landen gaan trekken.

Conclusies:
– De belastinginkomsten dienen aanzienlijk verhoogd te worden om de staat de mogelijkheden te geven de op ons afkomende problemen zoals tijdelijke economische terugval, ziekenhuisfaciliteiten, gezondheidszorg, ouderenzorg etc. tegemoet te treden.
– Dit kan bereikt worden door ongerijmdheden in de huidige belastingwetgeving te corrigeren, dus aanpassing van allerlei onrechtvaardigde belastingbox 2 en 3 regels.
– Maximum bijdrage Ziekenfondswet afschaffen, waaruit dan wellicht het schrappen of omlaag brengen van het eigen risico gefinancierd kan worden.
– Fijnslijpen van de huidige belastingschijven met toevoeging van een lagere en twee hogere.
– Multinationals hun fair share laten bijdragen en ontwijkingsconstructies afsluiten.
– Lagere winstbelasting voor niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Lenka Pitrmanova en Kees Huls

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.