Gewoon Carolien: Games en spelletjes

Toen ik een jaar of negen was, merkte ik dat ik vaker mijn handen ging wassen. Elke keer als ik in een nieuwe ruimte kwam, ervoer ik (weet ik nu) ‘dingen’ en die voelden voor mij als ‘vies’ en als gevolg ervan ging ik vaker mijzelf schoonwassen. Gelukkig merkten mijn ouders en ik dat snel op en is dit gedrag veranderd. Daarna mocht ik van mijzelf wennen in nieuwe situaties.

Ik besefte later dat zo een dwang kan ontstaan. Misschien is dit wel de oorzaak dat ik veel mensen succesvol mag helpen met dwangzaken en/of verslavingen. Dwang begint als iets onschuldigs. Zo ook met spelletjes. Ze horen er tegenwoordig bij in het leven. De meeste mensen kunnen zonder problemen, een spelletje Candy Crush of Diamond Digger saga op Facebook, telefoon, PlayStation of Xbox spelen. Maar het gebruik van sociale media, de telefoon- ipad-iphone, game- en computer is in vrijwel elk huishouden elke dag wel een gespreksonderwerp.

Soms dwingt ´iets´ in mensen hen steeds meer naar het gebruik van spellen/ games. 25 procent van de mensen besteedt meer tijd aan gamen/spelletjes dan aan andere dagelijkse activiteiten en levensbehoeften. Er komen dan klachten en problemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, geïrriteerde ogen, snel boos worden, vergeetachtigheid, verwaarlozing, sombere gevoelens als je geen game/ spelletje speelt, probleem vermijdend gedrag en vluchtgedrag.

Zo komen er steeds meer conflicten met partner en/of ouders of andere personen in het gezin. Sociale vaardigheden worden onvoldoende aangeleerd. Verantwoordelijkheden voor school en/of werk worden steeds meer verwaarloosd en sommige gamers belanden in een sociaal isolement. Je leeft op een gegeven moment alleen nog maar om je score te verbeteren.

Overmatig gamen en internetten kan dan leiden tot een gameverslaving. Dan kun je helemaal moeilijk stoppen of minderen met gamen/internetten. Alle achterliggende oorzaken dienen dan gezien te worden. Een ‘echte’ gameverslaafde kan gemakkelijk dagen tot weken stoppen met gamen, dus dan denken ze dat de verslaving weg is. Het begint later dan opnieuw. Langdurige begeleiding is nodig. Bij mensen die weer een gezonde balans willen in hun leven, is het in dit geval nodig om op al deze gebieden inzicht en verandering te krijgen.

Binnen de praktijk hebben we daarvoor goede mogelijkheden gevormd om mensen en gezinnen te begeleiden naar ‘vanuit balans spelen in het leven’.

Neem gerust contact op; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.