Gewoon Carolien: Chronische pijn

Chronische pijn is pijn die langer duurt of zwaarder is dan verwacht. Pijn heeft invloed op de conditie, stemming, denken en doen, de sociale contacten en activiteiten en omgekeerd. Acute pijn ontstaat door beschadiging van weefsel, door overbelasting, een ontsteking of een ziekte. Afhankelijk van de ziekte of aandoening kan de pijn lang duren. Nadat de oorzaak is gestopt, behandeld of genezen, verdwijnt de pijn weer. Blijft de pijn, dan is dat vervelend, maar niet (meer) gevaarlijk.

Dat de pijn blijft, heeft waarschijnlijk te maken met hoe een lichaam, uw gedachten en uw omgeving op de pijn reageren. Er zijn dan lichamelijke, psychische en sociale factoren. Lichamelijk kunnen zenuwen extra gevoelig worden en extra veel pijnprikkels naar het brein sturen. Dan gaat er een heel systeem in het lichaam reageren, vaak geeft systeempijn grotere problemen aan die opgelost mogen worden. De pijn die u ervaart wordt daardoor heviger, duurt langer of breidt zich uit.

Een mevrouw uit de zorg met een frozen schoulder heeft al vele maanden chronische pijn. Naast de verschillende pijnverlichting en lichaam en geest herstellende banken in de praktijk, merken we onderliggend dat ze wacht tot de overheid en de zorgorganisatie een nieuw plan heeft om hun personeel te ontlasten. Zij kan nu niet meer de handen uit de mouwen kan steken, zoals ´gewoon´ is in de zorg. Het is te veel geweest. Grote verandering is nodig.

Bij een echtpaar is er altijd een van de twee ziek of met pijn. Naar elkaar, naar anderen en naar hen door de mensen in hun omgeving is voortdurend bezorgdheid, wat hun zorgen, angst en pijn versterkt. De omgeving zorgt soms veel voor hen en soms maken ze zelf geen keuzes. Dat kan prettig zijn, ze krijgen zorg en aandacht, maar het houdt hen tegen zelf activiteiten op te pakken. De pijn gaat niet weg. Hier is een grondige verandering van omgaan met elkaar nodig. Het zijn blinde vlekken, dus confrontatie met dit patroon in hen, kan alleen als er bereidheid is dit te willen zien.

Een hoogbejaarde mevrouw heeft o.a. voortdurend in haar gedachten dat haar medicijnen niet juist op elkaar afgestemd zijn. Ook het Corona gebeuren doet haar veel piekeren en door dit alles heeft ze vaker bezorgdheden, angstjes, onrust, spanning, onzekerheid, eenzaamheid, hulpeloosheid, machteloosheid somberheid en verveling. Dit houdt haar pijn in stand.

Een andere mevrouw had een ernstige glasverwonding. Huisartsen hebben hun best gedaan, maar niet de juiste weg bewandeld waardoor de mevrouw extra schade heeft. Aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en opnieuw leren vertrouwen verminderen haar pijn. Vanuit de artsen is er de erkenning van niet juist handelen op alle niveaus naar hun patiënt en dat levert de juiste kwaliteit en zorg op dit moment voor deze patiënt. Hierdoor pakt ze de activiteiten weer meer op.

Een op de vijf Nederlanders heeft chronische pijn en accepteert deze beperking. Dat hoeft niet. Neem gerust contact op info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.