Fietsen voor m’n eten genomineerd voor Tour de Force

REGIO – Consumentenplatform Fietsen voor m’n eten is één van de drie genomineerden van de Tour de Force Innovatieprijs 2020. De nominatie werd deze week bekend gemaakt aan initiatiefnemer Marja van der Ende, die het platform in juni had aangemeld.

De innovatieprijs is een verkiezing voor fietsinitiatieven, ideeën en producten om het fietsen te stimuleren of het fietsgebruik en fietsverkeer makkelijker en veiliger te maken. De volgende stap is het maken van een pitchfilmpje, waarop tijdens het Nationaal Fietscongres op 3 september door de bezoekers gestemd kan worden. Na de stemronde wordt de winnaar tijdens het congres bekend gemaakt.
De juryleden bestaan uit vertegenwoordigers van de Tour de Force, de Fietsersbond en de ANWB. Zij hebben veertien inzendingen beoordeeld op innovativiteit, uitvoerbaarheid, reproduceerbaarheid en bereik om tot de drie genomineerden te komen. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro om de uitvoering en groei van het idee, product of initiatief te bevorderen.

Eten sprokkelen

Fietsen voor m’n eten is een informatiebron voor fietsers die hun dagelijkse eten bij elkaar willen sprokkelen bij stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen en kleine winkeliers. Ook in Salland heeft Fietsen voor m’n eten een actieve regio: de Noaberhaptrap. Voorfietsers Fanny de Vries, Ria Olde Rechterschot, Katja Werlich-van Ulft en Martijn Werlich-van Ulft zetten zich in om de streek in kaart te brengen en anderen te motiveren om vaker de fiets te pakken voor de boodschappen, zoveel mogelijk rechtstreeks van de bron waar het geproduceerd wordt. Fietsen voor m’n eten streeft naar landelijke dekking, maar met regionale kracht door een lokale inwoner als fietsende voorbeeld. In 2018 won Fanny de Vries de Gezondheidsverkiezing van Kr8vanRaalte met haar groep de Noaberhaptrap.

Het oordeel van de jury van de Tour de Force over Fietsen voor m’n eten werd als volgt samengevat: “Mooi origineel initiatief ‘van onderaf’ met veel positieve kanten. Lokaal begonnen en inmiddels verschillende regio’s en landelijke potentie / groei. Consumentenplatform door vrijwilligers. Ondersteunt ‘fietsen als brede mobiliteitsvorm’. Mooie verbinding met lokale ondernemers. TdF bijdrage kan helpen bij ‘professionaliseringsslag’. Sympathiek initiatief, past helemaal in deze tijd van lokaal eten, gezondheid en tegengaan van eenzaamheid. Snel uitvoerbaar en goed reproduceerbaar (waar de TdF prijs een bijdrage aan kan leveren).”

Meer informatie over de Noaberhaptrap is te vinden op staging2.fietsenvoormijneten.nl/regio/salland. Er is ook een actieve Facebookgroep waar tips en fietsverhalen gedeeld worden: Noaberhaptrap/Fietsen voor m’n eten – Salland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.