‘Een zware beslissing, maar wel de toekomst’

Toyota Morrenhof in Raalte sinds 1 augustus onderdeel van Van Leussen

RAALTE – Een zware beslissing die Henk en Ria Morrenhof niet in de koude kleren is gaan zitten; vanaf 1 augustus is hun bekende Toyota-garage aan de Klipperweg officieel verkocht aan een ander familiebedrijf; Van Leussen met vestigingen in Ommen, Dalfsen en Zwolle. “Het is de toekomst, daar ben ik van overtuigd”, vertelt Henk. “Lokale autobedrijven gaan op in grotere regionale bedrijven. Die omvang heb je nodig om noodzakelijke investeringen rendabel te maken. Toen wij 45 jaar geleden als Toyota-dealer begonnen, waren er 185 collega’s. Nu nog veertig en Toyota wil dat terugbrengen tot rond de twintig.”

Het beste bewijs van die andere tijden heeft Henk Morrenhof, 75 jaar jong, goed bewaard. Na in 1975 in Mariënheem te zijn begonnen, werd in mei 1994 de huidige locatie aan de Klipperweg in Raalte in gebruik genomen. “Kijk maar eens naar deze pagina in het toenmalige Weekblad. De tien collega-garagehouders van even zovele merken in Raalte feliciteerden ons. Daarvan zijn er nu maar enkelen over. En die zijn meestal onderdeel van een grotere groep. We waren destijds concurrenten van elkaar, maar vooral ook collega’s. Samen met alle medewerkers een dagje naar Amsterdam, dat soort dingen, geweldig. Dat is nu niet meer zo. Helaas.”
Waarom 45 jaar geleden de keuze voor Toyota? “We hadden meerdere aanbiedingen, maar bij Toyota het beste gevoel. Nu is het zelfs het grootste automerk ter wereld. Toyota staat niet bekend om de meest spontane modellen, maar wel dat elke auto kwalitatief en technisch top is. Dat was toen en is nu nog steeds zo. Wat ook belangrijk was, was dat we altijd heel goed konden samenwerken met de Nederlandse importeur, Louwman en Parqui, ook een familiebedrijf trouwens.”

Bepalend

Echtgenote Ria werkte vanaf het begin mee. “Bij de administratie, de ontvangst van klanten, zorgen voor een bloemetje en dergelijke, maar vooral er zijn voor de klant. Henk is een echte ondernemer, een bedrijfsleider en verkoper. Die heb ik nooit onder een auto zien liggen, hij was altijd bezig met de klanten”, zo weet ze.
Wat was, afgezien van de kwaliteiten van het merk Toyota, nu bepalend voor het succes van hun garage? “De klanten, die waren altijd enorm belangrijk. De mensen moesten het gevoel hebben dat ze hier thuis waren. En altijd welkom. Dat blijft gelukkig zo. Alle medewerkers gaan mee over en blijven gewoon werken, waaronder onze zoon Roy die afgelopen jaren bedrijfsleider was. De sfeer onderling bij onze mensen is altijd ontzettend goed geweest. Dat was heel belangrijk voor ons. Ook bij de overname is daar veel over gesproken. Verder hebben we altijd veel lokale en regionale verenigingen en organisaties gesponsord, we stonden midden in de Raalter samenleving. Ook dat is belangrijk.”

Prius

Henk verwacht dat er de komende tien jaar in de autowereld veel gaat veranderen. ”Je ziet steeds meer alternatieve aandrijvingen zoals hybride, elektrisch en waterstof. De afgelopen vijf jaar is er meer veranderd dan in de twintig jaar daarvoor. Dat zet zich de komende decennia door. Toyota was meer dan twintig jaar geleden met de Prius de eerste met een hybride. Binnenkort komt het bedrijf ook met een volledige elektrische auto. Dat is ietwat laat zou je kunnen denken, maar als Toyota met zo’n auto komt dan is die voor 200 procent goed. Dat is de mentaliteit van het Japanse bedrijf. Ze hebben trouwens wel een waterstofauto rijden, daar waren ze de eerste mee.”

Reacties

De bedoeling was dat dit najaar persoonlijk afscheid zou worden genomen van de grote klantenkring in heel Salland, waaronder veel klanten van het allereerste uur die de garage altijd trouw zijn gebleven. “Helaas gooit corona voorlopig roet in het eten. Bovendien werd het nieuws al bekend voordat we zelf onze klanten konden informeren. Helaas maar het is niet anders. Inmiddels hebben we al onze klanten, zo’n drieduizend mensen, geïnformeerd in een persoonlijke brief. Ontzettend leuk om te merken hoeveel mooie, lieve en spontane reacties we daarop hebben gekregen. Ook via deze weg willen we al onze klanten opnieuw bedanken,” vertelt Ria.

Plannetjes

Zowel zij als haar man is niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten. “Ik heb al wat plannetjes met een mooi stuk bedrijfsgrond, maar daar zeg ik nu nog niks over. Stil thuis gaan zitten, dat moet je nooit doen. Of ik nog wel weet wat mijn allereerste verkochte auto was? Jazeker, een kanariegele Corolla aan een meneer uit Mariënheem. Met een motor van 1000 of 1200 cc. Voor ik dacht 4995 gulden. Toen ging je vaak persoonlijk bij de mensen langs met de auto en dan sprak je daarover aan de keukentafel. Vaak werd er geproost op de goede afloop. Nu komen de mensen de showroom binnen en hebben zich dan van te voren precies geïnformeerd via het internet. Het is echt een heel andere tijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.