Batzer: T-shirts en meer voor Salland

Bökkers-drummer Jeroen Hobert start merchandiseshop voor eigen ontwerpen

MEPPEL – ‘D’r genadeloos op batsen’; dat is een soort dialectstrijdkreet van de mannen van Bökkers. Betekenis: keihard tekeer gaan op het podium. Batzer is ook de naam van de vorige week gelanceerde online merchandiseshop van Jeroen Hobert, de drummer van de band. Met zelf vormgegeven T-shirts en in de toekomst nog veel meer. Belangrijk onderdeel van de webshop is een grote lijn van Salland-merchandise. Mooi vormgegeven shirts met plaatsnamen, dialectkreten of andere aan Salland gerelateerde opdrukken; vaak in de robuuste stijl van de Amerikaanse reclamevormgeving uit de vorige eeuw.

Jeroen, oud-Luttenberger, combineert zijn drumactiviteiten bij Bökkers met een carrière als grafisch vormgever. Hij werkte bij prestigieuze reclamebureaus, bij de Zwarte Cross en voor diverse andere evenementen. Tegenwoordig is hij ZZP’er. “Wat me opviel, is dat je heel veel mensen ziet lopen in shirts van New York, Chicago of Parijs, maar er niemand een shirt aan heeft van Mariënheem of Okkenbroek. De Achterhoek is er, mede met dank aan de Zwarte Cross, heel goed in om zichzelf als een soort merk te verkopen. Twente maakt zich ook heel zichtbaar. Salland niet zo. Waarom niet? Dat is zonde. We zouden meer met onze identiteit moeten doen.”
Op dit moment zijn alleen Raalte, Broekland, Lemele, Welsum, Luttenberg, Heino, Dalfsen, Haarle, Lemelerveld en Hellendoorn met één of meerdere opdrukken vertegenwoordigd in de shop, die in totaal een stuk of vijftig shirts (voor dames én heren) bevat. En daarnaast ook shirts van Batzer (als merk), Pronk (het zijproject van Bökkers-bandmaat Arjan Pronk) en andere aan Salland-gerelateerde kreten en opdrukken. Maar er komt veel meer; ook voor inwoners van andere dorpen (“Ze komen allemaal aan bod”). En dan niet alleen shirts, maar ook hoodies, petten, mokken en meer. “Batzer is een soort platform voor me, waarop ik al mijn ideeën voor shirts en merchandise kwijt kan. Ik heb in het verleden ook heel veel ontwerpen gemaakt voor bands. Die kunnen zich ook bij mij melden. Maar ook voor custom-made wensen van particulieren en verenigingen ben ik beschikbaar.”

Podium

Maar Batzer is ook bedoeld als podium voor zijn kunnen. “De laatste jaren heb ik veel gefreelancet. Dan werk je vaak voor reclamebureaus die niet alle opdrachten meer aan kunnen. Vaak mooie klussen, daar niet van, maar als vormgever ben je dan totaal onzichtbaar. De klant waarvoor je het ontwerp maakt, weet meestal niet eens wie het maakt. Die is in de veronderstelling dat het bureau het zelf doet. Zo kan ik niks van mezelf laten zien. Daarom is Batzer ook ontstaan: als reclame voor mijn grafische werk.” En aangezien het coronavirus gevolgen had voor zijn portefeuille had hij eindelijk ook tijd. “Begin dit jaar had ik mijn agenda tot augustus vol. Met de band en met grote opdrachten. Maar toen kwam corona en moesten we stoppen met de muziek. En enkele dagen daarna was ik al meerdere grote opdrachten kwijt. Dat kan gebeuren, dat is een risico. De afgelopen periode raakte ik de tijd wel kwijt aan de voorbereidingen voor mijn webshop, nu ga ik aan de slag met nog veel meer ontwerpen. In mijn eigen stijl. De gedachte achter vrijwel elk shirt is dat ik ‘em zelf ook aan zou willen trekken. Het zijn niet van die ‘I went to… and all I got was this lousy T-shirt’-ontwerpen.”
Wat hij ervan kan verwachten, weet hij niet. “De verkoop kwam meteen goed op gang en het loopt mooi door. De komende tijd ga ik het verder uitbreiden. Ik maak hier mijn eigen werk en als dat aanspreekt is dat mooi om te zien.”

Zie verder staging2.batzer.nl en staging2.jeroenhobert.nl.

Bökkers

Het ligt eigenlijk al weken op straat: de formatie Bökkers stopt ermee, maar na de afscheidstournee gaat Jeroen samen met zanger/gitarist Erik Neimeijer en bassist Arjan Pronk onder een nieuwe bandnaam verder. Met een andere gitarist, wiens identiteit nu nog niet bekend is, erbij; zonder Hendrik-Jan Bökkers, die solo verder gaat. “We hebben laatst al een stuk of twintig geweldige nieuwe nummers opgenomen”, vertelt Jeroen. “De stijl van de band blijft in de lijn van Bökkers, maar het gaat veel meer allerlei kanten op.” Over de afscheidstournee van Bökkers kan Hobert op dit moment nog niks melden. “De een denkt dat we in oktober misschien alweer live kunnen spelen, de ander houdt nog rekening met een pauze van twee jaar. Niemand weet hoe het verder zal gaan met corona. Die afscheidstournee komt er, wellicht in een wat afgeslankte vorm, maar je kunt nu niks plannen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.