‘Balen, maar het is nou eenmaal niet anders’

Nieuwe plaat Paceshifters klaar, in de startblokken voor tour, maar toen kwam corona…

ZWOLLE – ‘En toen kwam corona’; het is een van de meest gebruikte zinnetjes van tegenwoordig. Dat rotvirus heeft immers heel wat plannetjes in de war geschopt. Het zinnetje is ook van toepassing op de situatie bij de van oorsprong Wijhese band Paceshifters. Nieuwe plaat opgenomen; in de startblokken om weer flink te gaan touren, maar ja, toen kwam corona…

Foto: Kim van Aalderen

Het was de afgelopen anderhalf jaar al redelijk stil rondom de mannen van Pacehifters. “We hebben het een tijd rustig aan gedaan”, vertelt Seb Dokman, zanger/gitarist van de band, die verder bestaat uit zijn broer Paul (bas/zang) en Jesper Albers (drums/zang). “We hebben wel een kleine tour door Engeland gedaan, maar verder vrij weinig voor ons doen. Paul kreeg een kind; Jesper het aanbod om als drummer twee maanden met Mozes and the Firstborn door Amerika te touren; dat viel allemaal tegelijk. Toen hebben we de band even op standby gezet. Daarmee hadden we ook alle tijd om in alle rust aan een nieuwe plaat te werken. Zelf heb ik in die tijd nog een paar keer live gespeeld in de band van Arjan Pronk van Bökkers.”

De nieuwe plaat is inmiddels klaar. De muzikale richting is, zo stelt Seb, grotendeels hetzelfde gebleven: grungerock à la Therapy?, Smashing Pumpkins en Nirvana. “Je ontwikkelt je als band. Elke plaat verandert er wel iets. Op de nieuwe ook, maar het zal geen shock worden. We hebben hem eind vorig jaar opgenomen in een Belgische studio. Achter de knoppen zat Ian van de Belgische band Wallace Vanborn. Hij is zelf ook muzikant. Dat merk je. De eerdere platen hadden we vaak een technicus als producer. Met Ian ging het anders. Hij had veel meer ideeën over onze muziek. We hebben wat dat betreft veel meer uitgepakt met de mogelijkheden die een studio biedt. Kijk, de basis blijft zang, gitaar, bas en drums. Die partijen hebben we allemaal live opgenomen. Maar we hebben ditmaal ook veel gastmuzikanten ingeschakeld. Je hoort nu ook andere instrumenten. Piano, Hammond, noem het maar op.”

Investering

De release van de plaat is echter uitgesteld in verband met het coronavirus. Want ja, wat voor nut heeft het om die plaat uit te brengen nu er toch niet serieus getourd kan worden. “Vergis je niet, zo’n plaat opnemen is een investering. Daar wil je ook goed gebruik van maken. Want we verdienen ons geld met live spelen. We zouden deze zomer op een aantal festivals staan, maar dat gaat dus niet door.”

“Nu zie je veel bands die online livestreams doen of muziek of merchandise proberen te verkopen, maar daar heb ik wat minder mee. ‘Koop dit, koop dat’. Veel bevriende muzikanten hebben een uitkering aangevraagd. Maar ik zat er qua inkomen net zo’n beetje boven. Bovendien wilde ik daar liever ook geen gebruik van maken. Ik scharrel mijn geld zo wel bij elkaar. Dat heb ik altijd gedaan. Ik werk ook nog voor Hedon in Zwolle, waar ik concerten organiseer. Die werden ook gecanceld. Nu geef ik nog gitaarles. Dat is wel wat minder leuk nu. Dat gaat allemaal via skype. Het is minder persoonlijk en de concentratie bij mijn leerlingen is minder. Daarnaast help ik mijn oom en mijn neef in de bouw. Dat doet Paul ook. En Jesper geeft drumles.”

“Het is balen, maar het is nou eenmaal niet anders. Daar moeten we even mee dealen. Wat me wel opvalt, is dat het nu in de discussies heel vaak over de zalen gaat. Dat die het zo moeilijk hebben. Maar zonder muzikanten heb je geen muziek. Die staan aan de basis van alles. En die muzikanten hebben het volgens mij vaak zwaarder dan het clubcircuit. Dus vind ik wel dat daar beter naar gekeken moet worden.”

Tekst gaat door onder video

https://staging2.youtube.com/watch?v=BuXOVoDh04U

Campingtour

Het bloed kruipt wel waar het niet gaan kan. Op 27 augustus speelt Paceshifters in een uitverkochte Metropool. Enige tijd geleden lanceerde de band bovendien het idee om een akoestische zomertour langs verschillende campings te doen. “Jesper vertelde erover bij Kink FM. Dat idee werd vervolgens heel goed opgepakt door verschillende media. We kregen ook van verschillende campings verzoeken binnen. Het was eerst de bedoeling om vier tot vijf van die optredens te doen, maar het zijn er inmiddels tien geworden in veertien dagen tijd. De tour begint vrijdag (het interview vond afgelopen donderdag plaats, red.). De laatste vier dagen bivakkeren we op Vlieland. Ze vroegen ons om daar wat langer te blijven, zodat er een grotere kans is op mooi weer. Da’s natuurlijk niet verkeerd, dan houden we daar zelf ook vakantie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.