Waterschap onderzoekt dijken: ‘Kwetsbaar door klimaatverandering’

REGIO – Onder de naam ‘Veilige Vecht’ voert Waterschap Drents Overijsselse Delta de komende  tijd onderzoeken uit tussen de Vechterweerd en de monding van de Vecht bij Zwolle. Op deze manier wil het waterschap informatie inwinnen over de opbouw van de grond in en onder de dijk.

Foto: Grondmonsters nabij de dijken (Waterschap Drents Overijsselse Delta)

“De dijken langs de Vecht zijn veilig, maar blijven kwetsbaar doordat klimaatverandering leidt tot steeds hogere waterstanden”, zegt bestuurslid Breun Breunissen. “Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen, onderzoekt het waterschap de komende jaren welke mogelijke oplossingsrichtingen er zijn om de Vechtdijken te versterken.”

Van juli tot en met oktober voert een aannemer namens het waterschap verschillende onderzoeken uit. Zo woorden er grondmonsters genomen om te kijken hoe de opbouw van de grond in en onder de dijk is. Die gegevens worden gebruikt om een beter beeld te krijgen van de sterkte van de dijk.

“De komende jaren werken we aan de waterveiligheid van ons gebied. We gaan de Vechtdijken tussen Dalfsen en Zwolle versterken. Daarnaast onderzoeken we ook of andere maatregelen in het Vechtdal kunnen bijdragen aan de waterveiligheid tussen Dalfsen en Zwolle. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk parkeren van water in een gebied wanneer het hoogwater is. Daardoor hoeft de dijk op sommige punten minder ingrijpend aangepakt te worden en werken we met elkaar aan sterke dijken en een klimaatbestendig Vechtdal”, besluit Breunissen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.