Vroeger in Salland: De Leeren Lampe

LUTTENBERG – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal staat De Leeren Lampe centraal.

Tekst: Tonny Nijboer

In het rechterlijk archief van het Schoutambt Raalte komen we de naam Leeren Lampe voor het eerst tegen in het jaar 1734. Op 16 januari dat jaar lieten Bartha Wijfferink, weduwe van Berent Wissink, en haar zoon B.H. Wissink een akte van transport (overdracht) opstellen bij de toenmalige schout Egbert Westenberg, betreffende: ‘huis en land, in de wandelingen genaamd de leren Lampe’. Zij verkochten de locatie aan Albert Gerrijts Wijfferink en zijn vrouw Gerregien Hendriks.

Nadat de locatie diverse malen weer doorverkocht was, belanden we in 1809: toen kochten Hendrikus Rientjes en zijn echtgenote Wilhelmina van Lingen op 6 mei de Herberg voor 588 gulden van Jannis Grotenhuis. Hendrikus’ zoon Joannus (Jan) was zijn opvolger; hij was gehuwd met Wilhelmina Grolleman. Jan Rientjes was, zoals in het bevolkingsregister van Raalte staat vermeld, kroeghouder-schoenmaker. Over Jan wordt al jaren de volgende legende verteld: Jan, meester schoenmaker-tapper zou deze herberg hebben gesticht en zou zo zuinig zijn geweest dat hij zelf een raapolie snuiter-lampje maakte van schoenleer, en dat daarna door het schoenmakersgilde de herberg tot ‘De Leeren Lampe’ werd gedoopt.

Na weer door de jaren heen diverse malen te zijn doorverkocht, kwam de Leeren Lampe in 1919 in handen van Hendrikus Marsman, gehuwd met Johanna Oosterlaar, dochter van Hermannus Oosterlaar, landbouwer op ‘Höllenboer’ aan de Almelosestraat. In 1929 werd de herberg overgedragen aan de jongste broer van Johanna, Antonius Wilhelmus Oosterlaar, gehuwd met Johanna Gerritdina Bloemenkamp. Hun nazaten bouwden de eenvoudige herberg (later schipperscafé) uit tot een van de grootste horecabedrijven in de wijde regio. Op de foto ziet u de Leeren Lampe voor de totale verbouwing in 1971.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.