Voorlopig geen beperking van glyfosaat in Overijssel

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft afgelopen donderdag een voorstel afgewezen om het gebruik van chemische gewasbestrijdingsmiddelen te verminderen. D66 fractievoorzitter Wybren Bakker wil dat de provincie bij de uitgave van pachtcontracten de voorkeur geeft aan boeren die natuurlijke alternatieven gebruiken. Zijn motie mocht echter niet op een meerderheid van de Provinciale Staten rekenen.

Foto: Pixabay

De D66’er is teleurgesteld dat er op dit moment niet meer actie wordt genomen. Volgens Bakker heeft de provincie immers een voorbeeldfunctie: “De overheid vraagt van inwoners hun gedrag aan te passen en bij te dragen aan een beter klimaat en biodiversiteit. Terecht worden mensen gestimuleerd om tegels uit de tuin te halen en meer bomen te planten. Of insectenvriendelijke bloemen en grassen te zaaien en regenwater op te vangen. Dan moet je als overheid natuurlijk zelf ook het goede voorbeeld geven. Dus stoppen om die chemische troep op onze kwetsbare bodem te spuiten.”

Het gebruik van glyfosaat, ook bekend als Roundup, is omstreden. “Naast het ongewenste onkruid gaan namelijk ook veel nuttige schimmels en bacteriën dood”, zo schrijft D66 in een persbericht. “Die zijn juist belangrijk voor een gezonde balans in de bodem, terwijl schadelijke organismen soms meer ruimte krijgen en daardoor de oogst kunnen aantasten. Ook in Nederlandse natuurgebieden zijn nog sporen van het middel terug te vinden dat op landbouwgronden wordt toegepast. Daarnaast bestaat er volgens de wereldgezondheidsorganisatie een link tussen het middel en de ontwikkeling van kanker bij mens en dier. Ook bijen en andere insecten zijn vatbaarder voor ziektes als ze aan glyfosaat worden blootgesteld.”

Overijssel zou volgens D66 met een dergelijke regeling in afgezwakte vorm het voorbeeld van Noord-Brabant en de gemeente Olst-Wijhe volgen. “Die staan het gebruik van glyfosaat op hun pachtgronden helemaal niet toe. In Nederland is het gebruik verboden voor hoveniers en waterschappen, maar niet voor boeren en particulieren. Andere landen zoals Oostenrijk, Duitsland en België hebben al een volledig verbod ingevoerd of zijn daarmee bezig.”

4 REACTIES

 1. Dus de rentmeesters van de Schepping, de christelijke partijen CDA, SGP en CU, maar zelfs de PvdA, zijn voorstander van het gebruik van deze verderfelijke landbouwgiffen? Dit is voor mij het beste bewijs dat God niet bestaat. Immers, als God werkelijk zou bestaan, dan zou hij nooit toestaan dat deze zelfverklaarde rentmeesters Zijn Schepping steeds verder naar de bliksem helpen.

  • Vroeger dreigden de kerken en de geloven met dood en verderf.
   Tegenwoordig is die taak blijkbaar weggelegd voor linkse politici.
   Als je onzin maar vaak genoeg herhaald, ga je er zelf in geloven.

   • Dus in Oostenrijk, Duitsland en Belgie geloven ze dit ook alleen maar omdat het vaak genoeg herhaald is..?
    Leuk of niet, maar de landbouw zal moeten terug schalen. Dan is dit een goed begin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.