Verhuurdersheffing/huurdersheffing

(Ingezonden brief)

In het Weekblad voor Salland van afgelopen week riep de directeur van Salland Wonen de gemeenteraden en colleges van de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte op te gaan lobbyen in Den Haag voor het afschaffen van de verhuurdersheffing.

De verhuurdersheffing is naar aanleiding van de vorige crisis (2008/2009) in 2013 in het leven geroepen om de staatskas te spekken. Woningcorporaties mochten de huren flink verhogen om deze verhuurdersheffing te kunnen bekostigen. Van die mogelijkheid maakten de woningcorporaties graag gebruik, ook Salland Wonen. Daarnaast werd toen de inkomensafhankelijke huur in het leven geroepen die corporaties in staat stelde om bij de Belastingdienst inkomensgegevens op te vragen van huurders. Het ging hierbij om het huishoudinkomen, dus alle personen in een gezin die op dat moment een betaalde baan hadden. De grens was om en nabij de 36.000 euro bruto en daar zit je al snel aan als het om een huishoudinkomen gaat! Alle huurders, maar zeker de groep huurders met een huishoudinkomen boven die grens, hebben een zware prijs betaald voor de bovengenoemde maatregelen. Hun huur mocht jaar op jaar verhoogd worden met een percentage dat regelmatig flink boven het inflatiecijfer lag. Dat heeft de corporaties veel extra huurinkomsten opgeleverd zonder dat er iets tegenover stond in de vorm van onderhoud of duurzame maatregelen. Uit onderzoek is gebleken dat huurders door de verhuurdersheffing honderden euro’s per jaar meer zijn gaan betalen! Die huurverhogingen gaan ook nu nog steeds door, ondanks de tijdelijke bevriezing tot oktober in verband met de coronacrisis.

Ik ben het helemaal eens met de oproep van Salland Wonen om de verhuurdersheffing af te schaffen. Maar mijn oproep aan Salland Wonen is: laat huurders direct profiteren van deze afschaffing en bevries de huur een aantal jaren zodat huurders het direct in hun portemonnee merken. Huurders zijn uiteindelijk degenen die de rekening van deze verhuurdersheffing hebben betaald. Ik hoop dat ook de gemeenteraden van Olst-Wijhe en Raalte daar aandacht voor hebben.

Nog mooier zou het zijn als de gemeenteraden en Salland Wonen niet alleen gaan pleiten voor afschaffing van de verhuurdersheffing in Den Haag, maar ook voor het volgende:
– schaf de inkomensafhankelijke huurverhoging af (ook wel gluurverhoging genoemd);
– verhoog de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, zodat ook de middeninkomens weer in een sociale huurwoning kunnen wonen.

De bovengenoemde maatregelen hebben er mede toe geleid dat er nu een crisis is op de woningmarkt waar vooral de middeninkomens de dupe van zijn.

In 2013 was er bij gemeenten en corporaties niet veel animo om te lobbyen in Den Haag tegen deze zware maatregelen voor huurders. Laat 2020 het jaar zijn waarin de belangen van huurders weer op de agenda staan van zowel de gemeentelijke als de landelijke politiek.

Landelijk hebben de Woonbond en De Goede Zaak al actie ondernomen en de actie Huurstop nu in het leven geroepen om de nijpende toestand van veel huurders en woningzoekenden op de politieke agenda te krijgen.

Ria Hegteler-Bloo

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.