Tweede Dorpsquiz Raalte jaar uitgesteld

Organisatie ‘We vinden de gezondheid van alle deelnemers toch het allerbelangrijkst’

RAALTE – Het was een zware beslissing, waar diep en intensief over nagedacht is: de tweede Dorpsquiz Raalte, aanvankelijk gepland op zaterdagavond 19 december, wordt uitgesteld naar eind 2021. “De basis van onze Dorpsquiz is juist de samenwerking en verbinding tussen verschillende generaties, van jong tot oud. Dan kun je niet het risico nemen om ouderen, die kwetsbaar zijn voor corona, zo intensief in contact te brengen met jongeren”, zo licht bestuurslid Sjaak Legebeke de keuze toe.

Het was best een duivels dilemma, dat geven alle vijf bestuursleden (naast Legebeke ook Nardy en Pieter Nijland, Rosa van Oldeniel en Esther Schulten) direct toe. “We hebben er ook enkele vergaderingen voor nodig gehad, maar uiteindelijk was het toch een unaniem besluit.”
Op de inschrijvingsdag 1 april leek de tweede Dorpsquiz Raalte 2021 qua belangstelling de al zo geslaagde eerste editie van eind vorig jaar nog te gaan overtreffen. Niet minder dan 150 teams schreven zich toen vanaf 5 uur ’s morgens in, mede dankzij wat technische problemen zodat het aanvankelijke maximumaantal van honderd teams flink verhoogd werd. Ook toen was corona al het gesprek van de dag, maar niemand besefte nog goed dat het een zaak van lange adem zou gaan worden. “Veel mensen hebben ons afgelopen maanden gevraagd om het door te laten gaan omdat het eind vorig jaar zo geweldig leuk en geslaagd was. Toch hebben we nu dus besloten om het een jaar uit te stellen. Je kunt natuurlijk zeggen dat het de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf is, maar we vinden de gezondheid van iedereen toch het allerbelangrijkste”, vertelt Esther Schulten.

Veel werk

“Het gaat alles bij elkaar om zo’n drieduizend deelnemers. Vorig jaar merkten de kleinere teams van zeg maar vijftien mensen dat het heel veel werk was om alle vragen in het opgaveboek op tijd te beantwoorden. We rekenden erop en zagen dat ook al bij de inschrijvingen, dat elk team nu uitgebreid zou worden richting de 20, 25 leden of zelfs meer. Daarbij komen dan nog een heleboel mensen die hand- en spandiensten bieden. Je zit zo richting de 5.000 mensen die op deze zaterdagavond actief zouden zijn in het dorp. Dat is toch een beetje de goden verzoeken in deze coronatijden”, zo rekenen Nardy en Pieter Nijland snel uit.
“Het tweede argument, al is gezondheid natuurlijk het allerbelangrijkste, om het een jaar uit te stellen is toch de moeilijke economische situatie waarin veel bedrijven nu zitten. We vonden het best moeilijk om die aan gemaakte sponsorafspraken te houden. Dankzij die sponsoring is de dorpsquiz mogelijk”, merkt Legebeke op.

Weekbladen

De organisatie zelf heeft financieel weinig last van het uitstel. “We hebben toch snel na 1 april de hand stevig op de knip gehouden. We hoeven natuurlijk ook geen grote feesttenten of zo af te huren. Teams die op 1 april het inschrijfgeld hebben betaald kunnen zelf kiezen. Ze kunnen dat geld terugkrijgen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om dat door te schuiven naar eind 2021. Dan zijn ze in ieder geval meteen verzekerd van deelname. Deze week zijn alle teams ook geïnformeerd”, verzekert Rosa van Oldeniel.
En nu dus op weg naar eind 2021. Afgelopen maanden kregen deelnemers steeds te horen dat er goed opgelet moet worden voor aanwijzingen bij bijvoorbeeld carnaval en de grote Raalter feesten. Dat hoeft (en kan) even niet, maar vanaf begin 2021 zal dat uiteraard veranderen. “Dan moet iedereen weer scherp op de actualiteit letten. Nee, stapels Weekbladen van 2020 bewaren hoeft dus even niet, maar vanaf januari ligt dat heel anders,” zo wordt nu de eerste waarschuwing uitgedeeld.

Foto: Het bestuur van de Dorpsquiz Raalte, vlnr: Rosa Oldeniel, Sjaak Legebeke, Pieter Nijland, Nardy Nijland en Esther Schulten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.