‘Streven naar 25 procent biovarkens is riskant’

Biologisch varkenshouder Jeroen Neimeijer ziet risico’s van EU-plannen

HEINO – Zo’n 25 procent van de landbouw in de EU moet in 2030 biologisch zijn, zo maakte Brussel onlangs bekend bij de presentatie van ‘From Farm to Fork’. Daarmee krijgt de sector, in Nederland nu goed voor een kleine 5 procent, een stevige politieke duw in de rug.

Foto: Varkensbedrijf Neimeijer

Toch staat Jeroen Neimeijer, behalve biologisch varkenshouder in Heino ook voorzitter van de VBV (Vereniging Biologische Varkenshouders; met zeventig leden goed voor 80 procent van de biologische varkens in Nederland) en CDA-raadslid in Raalte niet meteen te juichen. “Zo’n enorme groei moet altijd vanuit de markt komen. Laat je de productie sneller groeien dan de vraag, dan klapt de prijs en gaat de helft van ons, biologische veehouders, failliet”, zo relativeert hij. “Een verdubbeling over tien jaar, dat is mijn persoonlijke inschatting als we het hebben over de biologische varkenshouderij, daar zou ik heel blij mee zijn. Met als kanttekening dat ik denk dat de meeste aandacht uit zal gaan naar de groei van het biologisch/plantaardige segment. De biologische veehouderij zal volgens mij met andere zaken te maken krijgen zoals een groeiend aantal vegetariërs.”

Ook de EU weet dat een dergelijke grote groei alleen kan met campagnes, voorlichting en educatie aan de consument. “Dat vind ik een goede zaak. Het is ontzettend belangrijk dat burgers goed voorgelicht worden over hun voedsel en weten waarom voor biologisch kiezen zo goed is.” De risico’s voor de biologische sector bij een vervijfvoudiging in tien jaar zitten volgens de Heinoër in het stimuleren van de(biologische) productie zonder dat de vraag van de consument (even snel) stijgt.

“De inzet van de VBV is altijd geweest dat je niet domweg de productie moet gaan stimuleren. Wil je biologisch varkenshouder worden, dan zul je eerst moeten zorgen voor afzet. Bij de Groene Weg, waar we aan leveren naast dat we zelf wat vlees verkopen, moet je eerst solliciteren en je motivatie vertellen. Als daarna blijkt dat er geen stabiele extra afzet is voor jouw productie op de langere termijn, dan kom je op de wachtlijst. Ook bij twee andere verwerkers van varkensvlees werkt dat zo. Zonder groen licht om te gaan leveren, krijg je geen biologische prijs voor jouw varkens en dan red je het niet. De kosten voor het biologisch produceren zijn dusdanig hoog dat het dan niet rond te rekenen is.”

Natura 2000

Enkele jaren geleden zorgde de ‘Alarmgroep heel Salland biologisch’ voor veel ophef. De felle kritiek op de gangbare landbouw zorgde voor veel weerstand bij Sallandse boeren. Nadat een subsidieaanvraag door het college van B&W van de gemeente Raalte was afgewezen (‘Niet verbindend genoeg’), hief de werkgroep zichzelf op. Neimeijer zucht eens diep, hij wil er niet teveel woorden over kwijt, maar laat merken dat ook hij als biologische varkenshouder niet gelukkig was de aanpak van de alarmgroep.

Als CDA-raadslid in Raalte maakt hij zich inmiddels zorgen over andere zaken, bijvoorbeeld over het toekomstige stikstof- en Natura 2000-beleid. “Ik pleit er voor dat we als provincie en gemeenten de regie nemen bij het oplossen van de problemen rond Natura 2000-gebieden. Hier kunnen we samen met alle partijen oplossingen zoeken. Oplossingen die passen in het gebied en die op meer draagvlak kunnen rekenen van de inwoners. Dat werkt volgens mij veel beter dan de strakke regels die Den Haag de landbouw wil opleggen.”

Andere lijn

“Als CDA-Raalte zitten we op één lijn met bijvoorbeeld CDA-Statenlid Karin van der Toorn uit de Elshof en CDA-Kamerlid Maurits von Martels uit Dalfsen. Helaas lijkt landbouwminister Schouten voor een andere lijn te kiezen. Wij vinden als CDA Raalte dat je juist moet investeren in verduurzaming van de landbouw, bijvoorbeeld met kringlooplandbouw. Ga je agrarische bedrijven rond Natura 20000-gebieden opkopen, dan breng je de vitaliteit van het buitengebied in gevaar. Ook in Salland waar elke boer meer of minder met Natura 2000 te maken heeft. Niemand zal dan meer willen investeren in een gezonde agrarische ontwikkeling.”

“Praat liever met agrarische bedrijven over bijvoorbeeld een extensiever landgebruik. Ondersteun de landbouw met de overgang naar andere systemen. En opkopen van agrarische bedrijven kan wat mij betreft alleen als er een duidelijke visie is dat de vrijkomende grond beschikbaar komt voor het extensiveren van de omliggende boerenbedrijven. Op die manier breng je minder stikstof naar het gebied. Dat is wat je wilt. Dit proces moet altijd in dialoog met de omgeving zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.