STAF: ‘Onderbouwing voermaatregel niet gedocumenteerd’

DEN HAAG – Stichting Agri Facts (STAF) en Stikstofclaim gaan op verzoek van de rechter in gesprek met het ministerie van LNV over de berekeningen en data die ten grondslag liggen aan de omstreden voermaatregel. Dit naar aanleiding van het kort geding dat STAF (een agrarische fact-checkorganisatie) en Stikstofclaim (opgericht door boeren die collectief de stikstofwetgeving willen aanvechten) hadden aangespannen tegen het ministerie. De twee organisaties wilden de volledige onderbouwing van de maatregel boven tafel hebben. Het kort geding diende afgelopen donderdag in Den Haag.

De meningen van STAF en Stikstofclaim en het ministerie van LNV over de gang van zaken verschillen nogal. Volgens het ministerie zijn er niet meer stukken dan die, die eerder al waren verstrekt. Volgens STAF gaat het met name om één ambtenaar die nu op vakantie is. Die zou veel van de onderbouwing in zijn hoofd hebben zitten. “De rechter constateerde dat de onderbouwing er niet is”, stelt Geesje Rotgers namens STAF. “En wat er niet is, kun je niet opvragen. Daarmee kwam onze eis te vervallen. De onderbouwing van de voermaatregel is niet gedocumenteerd, maar zit in het hoofd van één ambtenaar. De data die we wilden hebben, zijn van Wageningen UR, zegt het ministerie van LNV. Inmiddels hebben we dan ook een verzoek om de gegevens ingediend bij WUR.”
Volgens Rudi Buis, woordvoerder van het ministerie van LNV zit het wat anders. “Het is heel simpel, we hebben al onze stukken met STAF en Stikstofclaim gedeeld. Zij vonden dat niet voldoende. Tijdens het kort geding werd duidelijk dat we geen stukken achter hadden gehouden en dat het goed zou zijn om in overleg te gaan over de maatregel. Dat gaan we doen. Dat er één ambtenaar is die er heel veel van weet en op vakantie is, klopt. Maar de onderbouwing is gemaakt met een heel team van ambtenaren en deskundigen.”

‘Tekortkoming’

Volgens STAF kon het ministerie van LNV donderdagochtend echter niet aangeven welke gegevens de ambtenaar precies had gebruikt, en hoe deze tot de door de minister voorgestelde voernormen was gekomen. Rotgers zegt blij te zijn met de uitkomsten van het kort geding. “Dat geeft tenminste duidelijkheid. We hadden al het vermoeden dat de onderbouwing van de voermaatregel tekort schoot, maar dat het ministerie de onderbouwing niet heeft gedocumenteerd, zien we als een forse tekortkoming.”
Vanaf 1 september gelden nieuwe normen voor veevoer, met als doel de te verminderen. Hiermee moeten de woning- en wegenbouw worden vlot getrokken. De besturen van Stikstofclaim en STAF zullen de voorzieningenrechter vragen de ingangsdatum van de veevoermaatregel op te schorten, zolang de onderbouwing niet transparant en controleerbaar is.

Oproep

Ondertussen roept actiegroep Agractie Den Haag op om concrete stappen te maken om agrarische gezinsbedrijven tegemoet te komen in hun financiële situatie. “Extra schrijnend hierin is dat deze week de publicatie is verschenen waarin wordt gerept over 8 miljard euro noodsteun aan multinationals en veel grote bedrijven, oplopend tot honderden miljoenen euro’s per bedrijf”, zo schrijft Agractie in een persbericht.
De actiegroep schat, na onderzoek, dat de schade van de coronacrisis voor een gemiddeld gezinsbedrijf in de melkveehouderij meer dan 2.500 euro per maand bedraagt. “De te lage prijzen duren nog altijd voort.” In de kalverhouderij kan de schade volgens Agractie oplopen tot een inkomstendaling van meer dan 200.000 euro op jaarbasis. “Vaste contracten worden opengebroken en prijzen sterk verlaagd. Ook in de varkenshouderij is een vergelijkbare trend zichtbaar. Op verschillende manieren is voor deze getroffen sectoren steun aangevraagd, en het Europees Parlement geeft hier ook mogelijkheden voor. Alle verzoeken om steun worden echter categorisch afgewezen door het ministerie van LNV, minister Carola Schouten.”

Gesprek

Agractie zegt naar aanleiding van het kort geding en het verhaal over de ambtenaar die op vakantie was direct contact op te hebben genomen met het ministerie. “Inmiddels hebben we hierover een inhoudelijk gesprek gevoerd, ook over de onderbouwing van de cijfers, die nu worden doorgerekend. Deze maatregel is onhoudbaar en moet van de baan!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.