SallandWonen wil af van verhuurderheffing

RAALTE – SallandWonen pleit in een brief aan de gemeenteraden en colleges van Raalte en Olst-Wijhe voor de afschaffing van de verhuurderheffing. Woningcorporaties betalen deze heffing over de WOZ-waarde van een deel van de huurwoningen (met een huur tot 720,42 euro per maand) aan het Rijk.

De woningcorporatie heeft becijferd dat ze de laatste jaren 22.488.000 euro heeft afgedragen aan het Rijk. “Hiervoor hadden we ook 113 woningen kunnen bouwen of 650 woningen kunnen verduurzamen”, zo schrijft Marijke Kool, directeur-bestuurder van SallandWonen. “Deze heffing moet daarom zo snel mogelijk verdwijnen. Steeds meer politieke partijen zijn tegen de verhuurderheffing. Een kamermeerderheid is inmiddels voor afschaffing, maar helaas pas in de volgende kabinetsperiode. Tot die tijd blijven corporaties te zwaar belast. Ondertussen worden overal in het land in gemeenteraden moties aangenomen die afschaffing bepleiten.”
Kool vraagt aan de raad om te lobbyen voor een afschaffing van de belastingregel. Ook met het oog op de huidige woningnood. “Woningcorporaties zien met lede ogen de wachtlijsten aan. Elke euro die zij moeten afdragen aan de fiscus als gevolg van de opgelegde verhuurderheffing kunnen zij niet investeren in betaalbare huurwoningen. Vele huishoudens die graag een betaalbare woning zouden bewonen, zijn hiervan de dupe. Net als zittende huurders die wachten op verbetering van hun woning. Ook in de gemeente Raalte.”
Op landelijk niveau is er volgens SallandWonen al 10 miljard euro aan verhuurdersheffing afgedragen aan het Rijk. “Ondertussen betalen corporaties tot wel tien keer zo veel belasting als commerciële partijen over hetzelfde type woning. Hierdoor hebben corporaties landelijk bijna 100.000 betaalbare woningen minder kunnen bouwen in 10 jaar tijd. We hadden voor dat geld ook meer woningen kunnen verduurzamen of de huren lager kunnen houden. Dat blijkt ook uit de evaluatie van de verhuurderheffing van Aedes, Woonbond en VNG.”
“Het moet in alle verkiezingsprogramma’s staan en verzilverd worden in het volgende regeerakkoord. Liever nog zien we dat de verhuurderheffing zo snel mogelijk afgeschaft wordt gelet op het groeiende woningtekort en de toenemende betaalbaarheidsproblemen. Het was immers oorspronkelijk een maatregel uit de vorige crisis. Laten we de aanstaande crisis niet verergeren door corporaties te belemmeren om te blijven investeren in voldoende, betaalbare en duurzame woningen. Nu is het alle hens aan dek om de wooncrisis te bestrijden en daar past deze heffing niet bij.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.