Home / Sallandcentraal / Raalte verwacht zeven ton extra van Rijk

Raalte verwacht zeven ton extra van Rijk

RAALTE – De gemeente Raalte mag dit jaar zeven ton meer tegemoet zien van het Rijk dan vooraf was begroot. Dat blijkt uit de meicirculaire, een landelijke update over de stand van het gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeenten.

In 2021 mag de gemeente (na allerlei verrekeningen met het oog op inflatie en de loon- en prijsindicatie) op dit moment 357.000 euro extra tegemoet zien; in 2022 bijna acht ton extra, maar in 2024 daalt de meevaller naar circa 135.000 euro. Raalte maakt zich bovendien wat zorgen over de nieuwe verdeling van het gemeentefonds die in 2022 moet ingaan. “Er bereiken ons via de media signalen dat plattelandsgemeenten, zoals Raalte, mogelijk nadeelgemeente worden.” De besluitvorming daarover wordt, zo verwacht het Raalter college van B&W, later dit jaar afgerond.
Dat alles staat los van de bijdrage die de gemeente Raalte van het Rijk mag verwachten in verband met de coronacrisis. Het kabinet heeft een steunpakket voor de gemeenten aangekondigd van 566 miljoen euro voor de periode van 1 maart tot 1 juni. Deze inkomsten zijn nog niet zichtbaar in deze circulaire. Er wordt nog gesproken over de verdeling naar gemeenten. Naar verwachting volgt daar later dit jaar meer informatie over.
Het resultaat van de meicirculaire voor het jaar 2020 wordt bij de zomernota 2020 verder uitgewerkt en vertaald in de begroting 2020. In september 2020 wordt de septembercirculaire verwacht waarin met name de voornemens uit de Miljoenennota worden vertaald.

Lees ook

Natuurmomenten: Gedoe rond de Kamperplaat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.