Raalte aan de slag met burgerpanel

RAALTE – De gemeente Raalte is bezig met de oprichting van een burgerpanel. Inmiddels hebben al 76 inwoners zich hiervoor aangemeld, maar de gemeente wil er meer. De deelnemers kunnen digitaal of schriftelijk reageren op actuele thema’s, die betrekking hebben op onderwerpen die gemeentebreed spelen, maar ook op de directe leef- en woonomgeving. Raalte wil na de zomer van start met het burgerpanel.

Het is de bedoeling dat het panel een ‘diverse’ samenstelling krijgt: een goede mix van jongeren en ouderen, maar ook met bijvoorbeeld laaggeletterden die normaal gesproken niet zo snel deelnemen aan dergelijke initiatieven. Zo hoopt de gemeente een beter beeld te krijgen van wat er in de samenleving speelt.
Bij de 76 aanmeldingen voor het burgerpanel gaat het om inwoners van de gemeente die hebben deelgenomen aan de Quick Scan Lokale Democratie (uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van BZK), waaraan de gemeente eerder meedeed. In totaal namen hieraan 198 inwoners, zes collegeleden, negen raadsleden en vijftig ambtenaren deel. De resultaten zijn, zo stelt de gemeente, algemeen gezien erg positief. “Als gemeente Raalte scoren we op alle onderdelen van het onderzoek hoger dan de referentiegemeenten (34 gemeenten namen eerder deel aan het onderzoek, red.).”
In het onderzoek zijn er vragen gesteld op het gebied van vertrouwen, raad/college/ambtelijke organisatie, burgerparticipatie, overheidsparticipatie en communicatie. Daaruit blijkt dat de raad en het college 100 procent vertrouwen hebben in het gemeentebestuur. Dat geldt voor 64 procent van de inwoners en 84 procent van de ambtenaren.
Uit het onderzoek zijn meerdere verbeterpunten naar voren gekomen. Zo moeten inwoners meer invloed krijgen op hun directe leefomgeving (daarover praten ze het liefst mee); moet er duidelijker gecommuniceerd worden over het besluitvormingsproces en wil de gemeente beter duidelijk maken hoe inwoners mee kunnen praten. De gemeente gaat ermee aan de slag. Inmiddels is een werkgroep in het leven geroepen die zich verder buigt over de verbeterpunten.

Kanttekeningen

De gemeente plaatst overigens zelf een paar kritische kanttekeningen bij de quick scan. “Zo werd de vragenlijst als redelijk ‘taai’ ervaren door de respondenten. Een groot deel is afgehaakt na de eerste vragen. Ook zijn alle groepen (raad, college, ambtelijke organisatie en inwoners) niet helemaal evenredig vertegenwoordigd. Met name de raadsleden hebben minder gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de quick scan in te vullen. Dit alles maakt dat de uitkomsten zeker bruikbaar zijn, maar wel in perspectief gezet moeten worden.”

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.