Opinie: Verbod landbouwgif op eigendom van de gemeente Raalte

In het recente verleden hebben reeds vele lokale en provinciale overheden het gebruik van landbouwgif verboden op gronden die hun eigendom zijn en die om diverse redenen door hen worden verpacht/verhuurd. Omdat mij de teloorgang van de natuurlijke diversiteit en de enorme achteruitgang van de hoeveelheid bloemen en insecten aan het hart gaat, zet ik mij met volharding keer op keer in voor het bestrijden van de oorzaak van die verwoesting.

Door: Hans de Kort

De schaal waarop en het tempo waarin het gebeurt mag je gerust verwoestend noemen. Dit alles wordt ook nog eens in de hand gewerkt door onverschillige overheden die zich gedragen als de bekende drie aapjes, je kent ze wel: die niets zien, niets horen, met het mondje dicht. Overheden dus die niets willen weten van beperkende maatregelen om daarmee nog verdere verwoesting trachten te voorkomen.

In de Verenigde Staten krijgen slachtoffers van het landbouwgif glyfosaat enorme schadevergoedingen toegekend door de rechtbanken. In Frankrijk wordt Parkinson door de staat officieel erkend als beroepsziekte van boeren, omdat ze zo intensief werken met allerlei euvele gifcocktails, waaronder glyfosaat.

In datzelfde Frankrijk verklaarde een rechtbank in april een vordering ontvankelijk van een Franse akkerbouwer die al sinds 2002 lijdt aan een bepaalde vorm van kanker, nadat hij meer dan 20 jaar gewasbeschermingsmiddelen verwerkte.  Later dit jaar zal de rechter zich uitspreken over de schadevergoeding voor deze boer.

De Raalter gemeenteraad heeft tot op de dag van vandaag hardnekkig geweigerd om het gebruik van landbouwgif te verbieden op gronden die eigendom zijn van de gemeente Raalte en die door haar worden verpacht of verhuurd.

Meerdere malen heb ik die gemeenteraad verzocht het gebruik van landbouwgif op gemeentelijk eigendom te verbieden en aldus het voorbeeld van nu reeds vele gemeenten en provincies te volgen. Steeds weer heeft Raalte dat geweigerd met het merkwaardige argument dat de huidige pachters/huurders hebben verklaard dat zij geen gebruik maken van het gif. Een bewering die in het verleden diverse keren is gelogenstraft door de kenmerkende gele verkleuring van gepachte/gehuurde akkers/grondstroken.

Deze week heeft nu ook, aldus dagblad de Stentor, buurgemeente Olst-Wijhe per omgaande het gebruik van, in dit geval glyfosaat, verboden.

Ik heb de Raalter gemeenteraad verzocht het voorbeeld van Olst-Wijhe te volgen en daarmee niet te wachten tot het einde der dagen. Ik vraag hen dit niet, mochten zij er een persoonlijke kwestie in zien, voor mezelf, want ik heb het grootste gedeelte van mijn toekomst al achter me. Het gaat me om duurzaamheid op korte termijn.

De beweging ‘Fridays For Future’ zal het de gemeente Raalte zeker danken.

Hans de Kort
Raalte

2 REACTIES

  1. Ten eerste is het niet onomstotelijk bewezen dat er een relatie is tussen het gebruik van glyfosaat en kanker. Ten tweede krijg je in Amerika al een schadevergoeding als iemand anders in jouw buurt een scheet laat. Ten derde is er nog geen alternatief voor de landbouw (zonder deze sector kostenverhogend te laten produceren).

    Ga eens constructief te werk en ga eens in gesprek met boeren en natuurorganisaties en ga dan pas de plaatselijke overheid aanvallen.

  2. Ik zie graag weer meer bloemen en kruiden in de weilanden. Weg met dat landbouwgif dus. De landbouw moet toch weer terugschalen dus dit is een mooi begin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.