Opinie: Veilig Verkeer Nederland

Zoals iedereen kan weten, hebben b&w een decennium lang geweigerd om op verzoek van ouderen een zebrapad aan te leggen. Het meest absurde argument was dat sommige automobilisten “toch geen voorrang verlenen”.

Door: Hans de Kort

Daarin is nu verandering gekomen. Zij het dat er nu in diverse straten -in plaats van zebrapaden-, drempels zijn aangebracht waarop je met gemak een snelheid van 50 km/h kunt halen. Zoals de Seniorenraad terecht opmerkte, bieden deze nul bescherming. Alleen zebrapaden bieden wettelijke bescherming.

Met veel tam-tam lieten b&w hun burgers via de media weten dat hierover overleg is geweest met diverse groeperingen. Maar blijkbaar níet met de Seniorenraad en dat mag gerust een gotspe worden genoemd. Hoezo participatie? Naar de inhoud van die gesprekken gevraagd, lieten b&w – de brief was ondertekend door burgemeester Dadema, weten dat daarvan geen notulen zijn gemaakt! Dadema is nu ook voorzitter geworden van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en dat is een goede zaak. Daar kan hij nog veel leren.

Overigens: het gerucht gaat dat deze nieuwe voorzitter van VVN ook interesse heeft voor het burgemeesterschap van Utrecht. Dat zou voor die stad fantastisch zijn. Hij is immers verkozen tot de op één na beste lokale bestuurder van Nederland, direct achter Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, maar nog duidelijk vóór de zojuist naar Den Haag vertrokken Jan van Zanen. Een verbetering dus voor zo’n grote stad, maar vanzelfsprekend een aderlating  voor Raalte. Want wie zou hier dan al die jubilarissen moeten gaan bezoeken?

Hans de Kort
Raalte

9 REACTIES

 1. Ik heb toch een vraagje aan de twee heren.
  Het zou een verademing zijn, ook voor de andere bezoekers van deze site als die twee zouden vermelden waar mijn verhaal niet klopt en wat er mis is met mijn laatste vraag.
  Dat ik deze burgemeester niet al te hoog heb, heeft alles te maken met de manier waarop hij bestuurt, met de onwettige wijze bijvoorbeeld waarop Dadema de Wet openbaarheid van bestuur trachtte te omzeilen om daarmee onwelgevallige beleidsstukken buiten de publiciteit te houden. Ook het feit dat hij, anders dan enkele van zijn voorgangers, geen aangifte wenste te doen tegen een wethouder, in dit geval Wout Wagenmans, toen die een belangrijke geheimhoudingsverplichting schond, enzovoort. Ik heb in het verleden meer dan eens ook andere voorbeelden genoemd.
  Voor zover ik het kan overzien heeft Dadema in de gemeenteraad voldoende raadsleden die idolaat van hem zijn. Waarom die hem niet verdedigen is mij een raadsel.
  Overigens en ik herhaal het maar weer eens: anoniem reageren is niet bepaald heldhaftig, in tegendeel.

  • Beste Hans,

   Ik begrijp op geen enkele wijze met welk doel je een zgn opinie laat plaatsen. Ik kan het niet anders lezen dan een persoonlijke vete tegen bepaalde bestuurders. Dus nogmaals: wat is het doel om telkens in herhalingen te vallen.
   Ik ga er vanuit dat Dadema op basis van kwaliteiten is benoemd, zowel als burgemeester als voorzitter VVN. Als ik jou moet geloven, is iedereen die bij de benoemingen betrokken waren eigenlijk dom en gek: hoe kun je een dergelijk figuur benoemen?
   Als je verwijten maakt richting raadsleden, ok, dat kan en mag. Maar denk je echt dat je met dergelijke “opinies” zaken veranderd, lees verbeterd?
   Als je echt naar een beter bestuurt Raalte wilt dan is de beste oplossing: ga daar zitten waar je de meeste invloed hebt. Dus stel je beschikbaar als raadslid. Dan heb je gelijk een meting hoeveel mensen het met je eens zijn. Risico is wel dat je dan mogelijk niet gekozen wordt.
   Consequentie hiervan is dat je dan minder snel namens de inwoners van Raalte kunt schrijven.
   Maar nogmaals mijn eerste vraag herhalend: wat is je doel, wat wil je bereiken?

   En…. heel veel mensen zijn er trots op dat de burgemeester bij hen langs komt! Wij hebben in ieder geval een burgemeester die open is, zijn gezicht laat zien. Mocht je gelijk hebben dat hij kandidaat is voor Utrecht, dan is dat jammer voor Raalte.
   Maar jij zult ongetwijfeld al wel een “opinie” klaar hebben voor zijn opvolger (wie het ook moge zijn).
   Bijvoorbeeld dat hij/zij jubilarissen gaat bezoeken…

 2. Beste Henny (of hoe je ook heten mag),

  Ik heb hier geen enkel ander doel dan een mening te schrijven over een belangrijke functionaris bij wie ik grote twijfels heb of hij er zit voor zichzelf of voor de burgers, en staaf dat dan met kenmerkende voorbeelden.
  Iedereen mag er gerust van uit gaan dat een burgemeester op zijn kwaliteiten is benoemd. Ik betwijfel dat. twee typische voorbeelden: Bolhuis in Raalte en Krikke in Den Haag. Van beiden kon men weten dat aan een benoeming grote risico’s kleven. En dat Dadema ‘open’ is? Iemand die op een sluwe wijze een onwettig Protocol Geheimhouding en Beslotenheid door de gemeenteraad wilde laten vaststelen? Kom nou toch.
  Overigens heb ik geen enkele waardering voor personen die zich verschuilen achter deknamen, zodat ze niet kunnen worden aangesproken op hetgeen ze schrijven.

  Last but not least. We hadden naar mijn mening ook, zij het van te korte duur, fijne burgemeesters, zoals de heren Pieter van Veen en Frans Willeme.

 3. In het verleden mocht Hans mee besturen als ambtenaar en voelde hij zich vast heel groot. nu is het Hansje die niks meer mag beslissen, en dat frustreert hem nog al denk ik. Hans de tijd om dwangmatig jouw gelijk op te eisen is voorbij. Laat die frustratie los, ga fietsen en laat de huidige bestuurders besturen!

 4. Waarom moet alles geregeld worden door de gemeente? Volgens mij ligt de verantwoordelijkheid voor een groot deel bij de inwoners. Als zij meer rekening houden met elkaar, hoef je minder regels te hebben.

  Ik vind het overigens opmerkelijk dat de Seniorenraad nu aan het klagen is. Als er 1 groep in het verkeer weinig rekening houdt met een ander zijn het wel de ouderen. Als ze linksaf willen, gaan ze ook links af en heb je als medeweggebruiker maar te anticiperen.

 5. Beste anonieme H.
  Ter informatie: een ambtenaar is hooguit adviseur van de bestuurders. Het is maar een weet.
  Overigens is het heel gemakkelijk om je, bij het spuwen van je gal, te verschuilen achter een letter. Een hoofdletter nota bene.
  Blijkbaar heb jij je ook aangesloten bij de groep anonieme helden die zich in de media niet durven te verantwoorden voor hun agressieve gekrabbel.

 6. Ach, de adviserende ambtenaar… Belastingdienst? CBR? DUO?
  Geen incidenten, structureel.
  De macht van de ambtenaar is nog nooit zo duidelijk geweest. Het is maar een weet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.