Olst-Wijhe open voor opvang verweesde kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen

WIJHE – Het college van B&W van Olst-Wijhe heeft een brief gestuurd naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) waarin het gemeentebestuur kenbaar maakt open te staan voor de opvang van een aantal verweesde kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen.

Dit op verzoek van de gemeenteraad die daartoe op 25 mei een motie had aangenomen. De gemeenteraad wil met deze motie een signaal aan het kabinet afgeven om alles in het werk te stellen om op Europees vlak een oplossing te vinden voor de opvang van verweesde kinderen die nu in mensonterende omstandigheden in vluchtelingenkampen op een aantal Griekse eilanden verblijven. Ook de opvang van een aantal verweesde kinderen hoort daar, wat de raad betreft, bij. Dit wel in overleg met de daartoe geëigende instanties.

Het college van Olst-Wijhe had hierover eerder vragen gekregen van de fracties van GroenLinks, CDA, D66, PvdA en Gemeentebelangen. Dit naar aanleiding van een verzoek van de Griekse autoriteiten om 2.500 vluchtelingenkinderen uit de kampen te herplaatsen, waarna ook de Europese Commissie met een oproep kwam om 1.600 minderjarige vluchtelingen op te nemen. In Nederland deden Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children vervolgens een oproep om met diverse gemeenten een ‘coalitie van welwillenden’ te vormen die deze kinderen op wil vangen. Steden als Leiden, Groningen en Zwolle hebben zich daarbij aangesloten.

Het college van Olst-Wijhe schaarde zich echter in haar antwoord op de vragen achter het rijk, dat liever wil investeren in een meerjarig project voor de opbouw van een infrastructuur voor goede opvang van minderjarigen op het Griekse vasteland. Maar, zo stelde het college: “Als de meerderheid van de raad zich aan wil sluiten bij deze ‘coalitie van welwillenden’, dan is het college bereid alsnog in actie komen”. En dat is nadat de motie door een meerderheid van de raad was aangenomen, nu dus gebeurd met de brief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.