Natuurbericht: Lockdown complete

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vandaag gaat Sjaak er even tussenuit voor een korte vakantie.

Zo, nog even de laatste zaakjes regelen en wat spulletjes in de caravan pakken. Oh, kijk dat is nou leuk. Er zit een hommelnest onder de heesterstruikjes. En kijk daar. Dat zijn nog twee late jongen van een merel. Maar goed, nu moet ik gaan, want de vakantie komt eraan.

Och, wat is dat mooi! Er zit een wespennest in het vogelhuisje bij de tuin-achterdeur. Dat zijn geen limonadewespen. Geen gewone of Duitse bedoel ik. Van deze soorten hebben we het meest last van rond deze tijd. Dit is de Saksische wesp.

Voor de meeste mensen is een wesp een wesp en worden vaak ten onrechte bestreden. Dit nest bij mijn tuindeur is in korte tijd opgebouwd. De Saksische wesp is uitermate vriendelijk. Ze steekt ook in de buurt van het nest bijna nooit en komt ons ook thuis of op het terras niet lastig vallen.

De eerste drie of vier gele streepjes op het achterlijf zijn, vergeleken met die van de gewone wesp, tamelijk dun. Ook de iets langere kop valt op. Deze vriendelijke en niet agressieve wesp is een prima insectenbestrijder. Ze hebben echter de pech dat ze hun nesten vaak zichtbaar ophangen en daardoor ook snel bestreden worden. Niet doen!

Alles is goed beveiligd, maar zeker in vakantietijd is het toch maar mooi een extra slot op de deur…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.