‘Meld overlast eikenprocessierups’

RAALTE – De gemeente Raalte roept iedereen die overlast ervaart door de eikenprocessierups op om dat te melden via de gemeentelijke site. Eikenbomen met de eikenprocessierups zijn te herkennen aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom. Om overlast te voorkomen wordt de rups op diverse plekken met verschillende methodes bestreden.

De gemeente registreert alle meldingen en weegt af of ingrijpen nodig is. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal waargenomen rupsen of de grootte van het nest, de locatie (komen hier veel mensen langs of zijn ze langdurig aanwezig) en de beschikbare capaciteit. Indien besloten wordt om in te grijpen, worden de nesten weggezogen. Dit gebeurt alleen binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom langs (hoofd)schoolroutes en rond kinderdagverblijven, begraafplaatsen en dagbestedingen. In andere gebieden worden de nesten niet weggezogen, maar worden de eiken voorzien van linten om weggebruikers te waarschuwen.
De eikenprocessierups zorgt voor irritaties aan huid, luchtwegen en ogen. Het gaat om 2 tot 3 centimeter lange grijsgroene rupsen met lange (tot 1 cm), witte afstaande haren. Dit zijn niet de brandharen, deze zijn met het blote oog niet te zien. De rupsen hebben een donkere kop en zijn altijd in grote groepen bij elkaar. Verplaatsingen gebeuren in lange kop-staart-rijen. Eikenprocessierupsen hebben een gezamenlijk nest waarin honderden rupsen zitten. Dit nest is gemaakt van lichtgrijze spinseldraden en bevat ook oude vervellingshuiden en brandharen van de rupsen. Het nest ziet eruit als een zakvormige grijze buidel van spinnenrag en bevindt zich op de stam of onder een tak-oksel van een eik. De rupsen houden van warmte en maken hun nest daarom graag aan de zuidkant van de boomstammen. Pas op voor de brandharen van de rups. De rups schiet deze minuscule haartjes af zodra hij zich bedreigd voelt. De brandharen zitten ook in het spinsel waaruit de nesten van de rupsen bestaan. Houd dus de nodige afstand, zeker bij winderig weer.

Tips

Om contact met de brandharen te voorkomen, heeft de gemeente een aantal tips op een rij gezet:
houd afstand van een besmette boom; bedek in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt de hals, armen en benen; raak de rupsen en oude nesten niet aan en voorkom ook dat huisdieren dat doen.
Zie verder staging2.raalte.nl/eikenprocessierups. Daar is ook een kaart te vinden waarop wordt aangegeven welke bestrijdingsmethode waar wordt ingezet. Meldingen maken kan via
staging2.raalte.nl/melding-eikenprocessierups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.