Mantelzorgers ervaren meer zorgzwaarte

ZWOLLE – Mantelzorgers in de regio IJsselland ervaren meer zorgzwaarte dan voor de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland naar de impact van de coronacrisis op het welbevinden van mantelzorgers. In totaal hebben 721 mantelzorgers uit de regio IJsselland meegedaan aan het vragenlijstonderzoek en twintig mantelzorgers zijn telefonisch geïnterviewd.

De ervaring dat de zorgzwaarte is gestegen, geldt met name voor de groep mantelzorgers tussen de 19 en 34 jaar en voor mantelzorgers die veel extra zorg zijn gaan verlenen. Bijna de helft van de deelnemers aan het vragenlijstonderzoek is (veel) meer gaan zorgen voor hun naaste. Bij de groep mantelzorgers die zorgen voor een (schoon)ouder is de zorg relatief vaak (veel) minder geworden (27 procent). Vermoedelijk komt dit door de beperkingen op het bezoeken van ouderen. De mantelzorgers ervaren schuldgevoelens omdat zij niet voor hun naaste klaar kunnen staan. Ze zagen dat dit ook tot verwarring leidde bij de naaste.
Mantelzorgers hebben veel druk ervaren tijdens de coronaperiode. Door het stoppen van activiteiten en ondersteuning kwamen veel taken bij hen terecht. Zij hadden het gevoel continu ‘aan’ te moeten staan. Ook de vrees voor besmetting maakte het dat zij weinig de deur uit gingen en nog steeds voelen zij zich beperkt in het ondernemen van activiteiten.
Ongeveer twee vijfde van de mantelzorgers (41 procent) ontving voor de coronacrisis ondersteuning. In de meeste gevallen is dit tijdens de coronacrisis gelijk gebleven. Uit de interviews is duidelijk geworden dat de mantelzorgers met name behoefte hebben aan lotgenotencontact. Het is prettig om ervaringen te delen met anderen die de situatie begrijpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.