Lauk: Papieren werkelijkheid

We gaan weer snel over tot de orde van de dag. Overal liggen gele pijlen en stickers op de vloer, een enkeling houdt nog steeds serieus die anderhalve meter afstand, maar de grote meerderheid doet dat veel minder. Om het vriendelijk uit te drukken.
Met mijn vriendenclub SOS (allemaal het virus overleefd) hebben we onlangs een studiereis/uitstapje gemaakt langs drie Sallandse horecazaken; de Davo Bierbrouwerij in Deventer (echte aanrader), Het Wapen van Wesepe (lekkere bitterballen, hapjes en pils) en hotel-restaurant de Zwaan in Raalte (uitstekend eten en het Populus-bier is bijzonder smakelijk).

Dat alles op de fiets, al moest ik me helaas opofferen om de bezemwagen te bemannen. Conclusie van de dag; horecaondernemers en hun medewerkers doen er heel veel aan om de regels te handhaven, vragen geregeld of je klachten hebt (“nee, pas als ik bediend ben..”), maar eigenlijk is het onbegonnen werk. Zeker na een paar biertjes let niemand meer op die vaste zitplek en anderhalve meter. Uitgezonderd natuurlijk de vijftien leden van SOS.

Het is (meestal) geen kwade wil of een bewuste protestactie, maar het werkt in de praktijk dus niet (meer). Dat heeft alles met de aard van café of kroeg te maken denk ik. Daar ga je niet heen om rustig te zitten en minimaal anderhalve meter afstand te houden van de andere bezoekers, afgezien van de eeuwige drinkebroers, maar daar ga je heen om te kletsen en grappen te maken. Grappen waarvoor Johan Derksen door een deel van Nederland recent nog aan de schandpaal werd genageld, maar die in een gemiddeld Sallands café alleen maar vrolijkheid opleveren.

Er is nu dus een soort papieren werkelijkheid die niets met het echte dagelijkse leven te maken heeft. De regels zijn duidelijk, op papier klopt het perfect, maar de werkelijkheid is totaal anders. Die regels worden ook nauwelijks gehandhaafd. Een beetje actieve boa zou elke avond in elke Sallandse kroeg bonnenboekjes vol kunnen uitschrijven, maar dat gebeurt dus amper. En als het al gebeurt, dan wordt daar door de BBB (BoaBaasBurgemeester) tevreden mee gepronkt in de media; “Zie toch eens hoe goed wij hier de regels handhaven!”

Die ongeïnteresseerde houding van de gemiddelde cafébezoeker is begrijpelijk omdat in Salland het aantal coronabesmettingen al weken ergens dichtbij de nul schommelt. De lange rij trieste verhalen over slachtoffers in verzorgingscentra en op de IC’s is verdwenen uit de media en het RIVM geeft alleen nog een wekelijkse update van de besmettingen. Bovendien, we vonden het massaal na drie maanden thuisopsluiting, huisarrest en lockdown genoeg.

We maken ons weer druk over andere, veel belangrijkere zaken. Over de gevaren van zebra’s of juist verhoogde voetgangersoversteekplaatsen in Raalte en Heino. Over zonneparken, de processierups en de kleur van Piet. En over de verbreding van de N35 waarvan ze in Den Haag het belang maar niet willen inzien. Daar kunnen ze wel een werkend vaccin gebruiken tegen deze aloude bestuurlijke afwijking; ‘deregioteltnietmee’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.