Lauk: Bert

Ik heb er wel bewondering voor; je bent actief voor een politieke partij, bent het steeds minder eens met de manier waarop jouw partij stemt in Den Haag en stapt dan op. Ik heb het over Bert Terlouw, D66-raadslid in de gemeente Raalte. Bert stopt er volgend jaar zomer mee, stapt uit de gemeenteraad en uit de partij en gaat (veel) leukere dingen doen. Dat laatste zegt hij niet zelf, in ieder geval niet hardop, maar ik denk dat het wel waar is.

Bert, zelf sociaal-psychiatrische verpleegkundige bij Justitie, was het er niet eens dat D66 in de Tweede Kamer tegen een motie van de oppositie voor structureel betere betaling van de zorgmedewerkers stemde. Daar is veel over te doen geweest. Eigenlijk denk ik niet dat er veel mensen in dit land tegen betere salarissen in de zorg zijn. Dat hebben ze dubbel en dwars verdiend in de hectische coronamaanden, maar ook daarvoor.

Al kun je ook zeggen; ze deden gewoon hun werk en elke zorgmedewerker kreeg keurig maandelijks zijn of haar salaris. Begin dit jaar was er al een terechte 5 procent loonsverhoging. Daarentegen zagen hele volksstammen afgelopen maanden hun inkomen voor een deel of helemaal verdampen om afhankelijk te worden van bijstand of uitkeringen. Ook dat is de realiteit. Bovendien, het zijn heel veel mensen in de zorg; zo’n 1,2 miljoen mensen en dat moeten er nog veel meer worden komende jaren gezien de hoge werkdruk. Geef zoals nu eenmalig 1000 euro per jaar erbij en je bent dan al 800 miljoen euro kwijt. Volgens het kabinet tenminste want ik zou dan eerder denken aan 1,2 miljard.

Aan de andere kant, als Nederland voor de KLM zo’n slordige 3,5 miljard aan steun wil betalen, dan is er voorlopig geld genoeg. Ik kies veel liever voor de zorg dan voor de KLM. Allemaal wat minder vliegen is sowieso een goed idee, dan kan Lelystad meteen ook dicht blijven.

Bert pikte het stemgedrag van de D66-Kameleden in ieder geval niet en stapt dus uit zijn partij en uit de Raalter gemeenteraad. En blijft die ene raadszetel ook niet bezet houden. Iets wat je veel te vaak ziet als ergens in een politieke partij iemand boos is, ruzie heeft of zich gepasseerd voelt. En daarna opstapt bij de partij en voor zichzelf begint. In de Tweede Kamer zitten/zaten flink wat van die eenpitters met een flink salaris, waar niemand eigenlijk wat aan heeft.

Bert zal het zelf niet hardop zeggen maar hij kan straks leuke dingen gaan doen. Zoeken naar de plekken waar al lang verdwenen kastelen en burchten hebben gestaan, bijvoorbeeld bij Wesepe en Raalte. Dankzij de droge zomers zijn die nu terug te vinden in het landschap. Afgelopen jaren vond Bert zelfs zoveel al eeuwen verdwenen burchten, kastelen, boerderijen, molens en andere gebouwen dat ik soms begon te twijfelen; hij overdrijft! Ik vrees nu dat na de zomer van 2021 de lijst van vondsten van Bert heel snel heel veel langer gaat worden. De archeologie is gewaarschuwd!

1 REACTIE

  1. Respect voor Bert! Man met principes. En Lauk, helemaal met je eens dat het dubieus is dat er zoveel garanties/ leningen verstrekt worden om 36.000 banen (waarvan er nog een fors aantal sowieso zal verdwijnen) bij de KLM te redden. Beursgenoteerde bedrijven dienen argwanend benaderd te worden. Aandeelhouders die in goede tijden profiteren mogen in slechte tijden ook wel eens bloeden. Verder zijn dit over het algemeen bedrijven die de Amsterdamse Zuidas goed aan het werk houden om belastingmijdende constructies uit te laten dokteren en die speciale afspraken met de belastingdienst maken (rulings). Wanneer dergelijke hulp verstrekt wordt, zouden voor hetzelfde bedrag gelijkaardige afspraken gemaakt moeten worden met 3.600 kleine bedrijven met 10 werknemers, die wel keurig aan alle belastingregels moeten voldoen. Maar ik ben bang dat ik teveel droom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.