Kunstwerk aan Schoolstraat ter nagedachtenis aan coronatijd

RAALTE – Uitvaartverzorger Alfons van Breen heeft een kunstwerk laten plaatsen bij Uitvaarthuys Salland aan de Schoolstraat in Raalte. Dit ter nagedachtenis aan de mensen die in de afgelopen maanden zijn overleden, al dan niet aan de gevolgen van het coronavirus. Een beeltenis van twee vogels symboliseert de gedachte dat niemand alleen is ‘uitgevaren’, dat er altijd mensen zijn geweest die rondom de overledene, maar ook rondom de nabestaanden stonden.

“Het waren lastige tijden, waarin afstand de hoofdregel was”, vertelt Alfons. “En die afstand voelde nog intenser rondom een overlijden; in tijden waarin men elkaar juist nabij wilde zijn. Ik mocht meerdere families begeleiden rondom een overlijden in deze coronatijd. Hartverscheurende taferelen heb ik gezien, waar nabestaanden moederziel alleen bij de kist stonden zonder dat er iemand een troostende arm op zijn of haar schouder mocht leggen. Familieleden ook die bang waren elkaar te besmetten en daarom op afstand bleven. Geen afscheid van kunnen nemen van een bekende, geen medeleven mogen overbrengen tegenover elkaar.”
Nu Nederland weer open gaat, zijn ook de regels voor uitvaarten weer versoepeld. Alfons vond dat er een blijvende herinnering aan de moeilijke periode moest komen en zocht samen met de Beeldentuin in Mariënheem een kunstobject uit. Het staat inmiddels bij zijn Uitvaarthuys Salland. “Een plaats waar veel overledenen enkele dagen verbleven tot aan de uitvaart, waar nabestaanden in alle rust toch nog nabij konden zijn en afscheid konden nemen van dierbaren.” Alfons omschrijft het kunstwerk als: “Eenvoudig, klein, maar zoals men kan zien, zachtjes bewegend op het ritme van de wind. Maar wel verweerd door de elementen van de natuur, van het leven. Een klein kunstwerk met een grote gedachte erachter. Om zo het verdriet van velen iets te kunnen verzachten.”
Op donderdagmiddag 27 augustus volgt een korte ceremonie omtrent het beeld en de afgelopen maanden. Dit samen met wethouder Gerria Toeter en vertegenwoordigingen van de Protestantse Gemeente Raalte en parochie H. Kruis. Aanvang is om 16.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.