‘Ik ben eigenlijk helemaal geen fietser’

Jelle Mars uit Wijhe voor het avontuur en het goede doel op de fiets onderweg naar Gibraltar

WIJHE – “Oh wacht even, er komt een trekker aan.” Jelle Mars (20) uit Wijhe wacht even totdat het landbouwvoertuig gepasseerd is. Hij zit op een bankje in een rustig kerkdorpje ergens in het midden van Frankrijk. Lekker in de zon. “Een John Deere”, meldt hij droogjes als het geraas voorbij is.

Een dag of vijf is hij inmiddels, op het moment dat we hem telefonisch spreken, fietsend onderweg. Twee weken geleden vertrok hij uit Groningen. Eind deze maand hoopt hij zijn bestemming, Gibraltar, te bereiken. Voor het avontuur, maar ook voor het goede doel: Stichting Special Child, een stichting die gehandicapte kinderen in meerdere landen helpt om te kunnen sporten. Via donateurs en andere acties heeft hij al zo’n 1.100 euro bij elkaar gebracht. De namen van zijn sponsors hebben allemaal een plekje gekregen op zijn wielershirt.
Jelle studeert Sportkunde in Groningen. Hij is daarnaast trainer bij het G-voetbalteam van Wijhe ’92. Hij heeft al wel vaker lange fietsreizen gemaakt. Naar Parijs en terug bijvoorbeeld. Het plan voor zijn huidige onderneming ontstond eerder dit jaar. “Ik wilde eigenlijk van Canada naar Mexico. Maar door het coronavirus leek me dat niet verstandig meer. Daarom besloot ik naar Gibraltar te fietsen. Dan kon ik ook mooi in Nederland starten. Ik heb wel even getwijfeld. Zal ik het doen? Maar de grenzen zijn weer open, ik verwacht verder geen problemen.”
Jelle wilde zijn fietsreis koppelen aan een goed doel. Hij is zelf medeoprichter van Stichting Special Child. “Samen met een paar andere studenten uit Groningen. We zijn bijvoorbeeld ook actief in Kenia. Daar helpen we gehandicapte kinderen aan spullen om te kunnen voetballen.” En aangezien hij iets groots wilde neerzetten, moest het reisdoel wel een stukje verder weg liggen dan Parijs. “En Gibraltar, dat is bijna Afrika.”

Avontuur

Van Groningen naar Gibraltar is dik 3.000 kilometer. Een beste afstand voor iemand die volgens eigen zeggen ‘helemaal geen fietser’ is. “Een normaal persoon gaat dan trainen. Dat heb ik niet gedaan. Ik zag de eerste dagen op de fiets als mijn training. Dat viel niet mee. Tegenwind, regen, twee keer een lekke band; leuk is anders. Mijn lichaam moest er ook flink aan wennen. Blaren ja. Maar nu is het beter en heb ik er plezier in. Nu is het vooral de zon die brandt.”
Hij fietst zo’n 160 kilometer per dag. De route is uitgestippeld. Onderweg heeft hij, voor zover mogelijk, slaapplekken geregeld via een online fietsforum. Gewoon bij de mensen thuis of bij vrienden en kennissen die in de buurt van de route wonen. Een tent heeft hij niet mee. Hij ziet wel waar het schip strandt. “Ik wilde ook niet te veel plannen, het moet een avontuur blijven. Ik heb al heel veel mensen ontmoet, daar krijg ik zo veel energie van. De vriendelijkheid en gastvrijheid, ondanks dat niet iedereen Engels spreekt lukt het wel met de communicatie. Maar de stilte onderweg vind ik ook mooi. Soms fiets ik uren in mijn eentje over stille wegen. Die rust om je heen… Of lekker fietsen met een muziekje op. Het is gaan met het verstand op nul.”

Ervaring

Hij is op het moment van het telefonische interview nog niet op de helft, maar hij sluit niet uit om vaker van dergelijke fietsreizen te maken. “Op een ander continent misschien. Het is toch een enorme ervaring. Je leert jezelf echt kennen. Misschien dat ik dan iemand kan bewegen om mee te gaan.” Hij begint te lachen. “Mijn vriendin wilde niet. Maar eh… Ik wil zo verder. Ik moet vandaag nog 120 kilometer!”

Jelle’s doel financieel ondersteunen? Kijk dan op staging2.specialchild.nl. Dan komt ook jouw naam op zijn shirt te staan. Zijn belevenissen onderweg zijn ook te volgen via Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.