Hoogeboom ontvangt als eerste in Nederland circulair sloopcertificaat

NIEUWLEUSEN/RAALTE – Hoogeboom Raalte heeft vorige week donderdag als eerste bedrijf in Nederland het Verificatiecertificaat Circulair Sloopproject ontvangen. Dit certificaat is een initiatief van Stichting Veilig en Milieukundig Slopen en is bestemd voor sloopbedrijven die werk willen maken van circulair slopen. Het certificaat is een extra borging van de gemaakte afspraken met de opdrachtgever.

Hoogeboom Raalte kreeg het certificaat voor de sloop van het Agnietencollege in Nieuwleusen eerder dit jaar. 96 procent van de vrijgekomen materialen en grondstoffen kon uiteindelijk worden hergebruikt. Bij circulaire sloop worden materiaalstromen zorgvuldig gescheiden om zo te kunnen worden hergebruikt. Hoogeboom had met de gemeente Dalfsen (opdrachtgever) afspraken gemaakt over de doelstellingen. Na controle door Normec Certification uit Geldermalsen bleek dat het bedrijf deze doelstellingen had bereikt.
Het sloopproject startte met een kijkdag op 1 februari. Belangstellenden konden daarbij kenbaar maken welke producten en bouwmaterialen zij wensten te gebruiken en wat zij daarvoor over hadden. Vervolgens kregen zij bericht of de ‘inschrijving’ toegewezen was en wanneer de gedemonteerde materialen beschikbaar kwamen. Met dit concept is veel onnodig transport voorkomen. Alleen het herbruikbare, niet direct verkochte materiaal werd naar de circulaire HUB (een opslagplaats) van Hoogeboom gebracht, waar het vervolgens werd verkocht.
Hoogeboom Raalte zit wat circulair slopen betreft niet stil. Het bedrijf is namelijk samen met vijf andere sloopaannemers bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken om grondstoffen terug te winnen uit oude bouwmaterialen. In de nabije toekomst kan betonpuin vermalen worden tot zand, cement en grind. Maar ook puin, dat nu gebroken wordt tot menggranulaat, kan dan verder worden verfijnd. Metselwerkpuin kan zo weer grondstof worden voor de baksteenindustrie.

Op de foto van links naar rechts: Henk van der Linden, voorzitter Centraal College van Deskundigen Slopen; Gert Hoogeboom, directeur Hoogeboom Raalte; Patrick Ribberink, gemeente Dalfsen en Kees van Dongen, voorzitter Stichting Veilig en Milieukundig Slopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.