‘Het is politiek en ambtelijk autisme’

Veehouder Rudie Freriks uit Luttenberg snapt woede collega’s over veevoermaatregel

LUTTENBERG – Hij heeft zelf het afgelopen weekend niet met de tractor geprotesteerd tegen de plannen van landbouwminister Carola Schouten voor minder eiwit in veevoer, maar veehouder Rudie Freriks snapt de woede van collega-boeren heel goed.

“Als veehouder streef je altijd naar het beste rantsoen voor je koeien. Je kijkt of ze droog staan, net afgekalfd zijn of juist hoog in de melkproductie zitten. Daar stel je het rantsoen met bijvoorbeeld gras, maïs en krachtvoer nauwkeurig op af. Je let dan op zaken als gezondheid en zo weinig stikstof (via de ammoniak) in de mest. Met deze tijdelijke maatregel voor de laatste maanden van dit jaar grijpt de minister in op jouw vakmanschap als veehouder. Ik word gewoon al boos als ik erover praat, merk ik.”

Afgelopen weekeinde kwamen honderden boeren op veel plaatsen korte of langere tijd in actie met hun trekkers. Zo werd vrijdag de A1 bij Deventer geblokkeerd en werd er zaterdag bij het Zwolse politiebureau symbolisch aangifte gedaan van dierenmishandeling door de landbouwminister.

Freriks is al jarenlang bekend in en buiten de Sallandse landbouw. De Luttenberger (met rond 90 koeien plus jongvee op zijn veebedrijf) is of was onder meer bestuurslid van landbouworganisatie TO-Salland, voorzitter van landbouwmuseum de Laarman en (meestal samen met zijn Heetense collega Gerrit Tuten) nauw betrokken bij projecten voor kavelruil (Boetelerveld, N35) en evenwichtsbemesting. Bij het project ‘Agri Meets Design’ ging de Luttenberger aan de slag met Sietske Klooster met (de smaak van) melk. En op een Achterhoekse landbouwbeurs ‘overviel’ hij toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma met een uitnodiging om zelf eens in Salland te komen kijken.

Kruimelwerk

Met het voorstel van landbouwminister Schouten om verplicht en tijdelijk minder eiwit te voeren (om zo dus minder ammoniakuitstoot te bewerkstelligen) wil zij stikstofruimte creëren voor de bouw. Freriks gelooft daar niks van. “Het is allemaal kruimelwerk. Je hebt het bij deze maatregel over misschien 0,1 of 0,2 procent minder ammoniak. En dat terwijl er bij die berekeningen onzekerheidsmarges zijn van tientallen procenten. Je praat namelijk over 1 of 2 gram per kilo voer minder, maar zo nauwkeurig kan dat helemaal niet.”

“Als landbouw zijn we daar zelf trouwens al heel lang mee bezig; scherper voeren op eiwit voor minder ammoniak en dus stikstofuitstoot. In de afgelopen 30 jaar zijn we daar al flink mee opgeschoten. Nu zijn we op het punt dat je op jouw bedrijf verder moet finetunen. Dat betekent dat je dus ook heel secuur moet sturen op het voer. Dat pakt de minister ons dus nu af eind dit jaar. Tijdelijk zegt ze, maar het kwartje van Kok op de benzineprijs was ook tijdelijk en dat is er nog steeds.”

Obesitas

Burgers snappen niet goed waarom zo’n maatregel met een paar procent minder eiwit in het voer op zoveel bezwaren stuit bij veehouders. De Luttenberger begrijpt dat niet-boeren dat vreemd vinden. “Ik maak daarom wel eens een vergelijking met obesitas bij mensen. Van te veel suiker en vetten word je dik, zeg maar. Om daar wat tegen te doen, verbied je als overheid al het witte kristalsuiker, maar niet de bruine rietsuiker, de slagroom etc. etc. En dan verwacht je dat volgens de berekeningen 0,1 procent van de mensen van hun obesitas afkomt. Niet dus, maar dat is eigenlijk wat de overheid nu doet bij ons.”

Niet alleen veehouders zijn boos, ook dierenartsen waarschuwen dat de diergezondheid in gevaar kan komen. “Die hebben al aan de alarmbellen getrokken omdat deze maatregel ten koste kan gaan van de gezondheid van onze dieren. En de gevolgen kunnen heel lang spelen. Denk maar aan de effecten op de groei van een kalf.”

Klotemaatregel

“De minister heeft het maar steeds over kringlooplandbouw, over minder regels en vertrouwen geven aan de boer, maar dat gooit ze nu allemaal overboord. Alles voor de woningbouw. De economie staat duidelijk voorop, daarna komt misschien de landbouw eens. Sommige natuurjongens vinden dit ook een goede maatregel, maar ik vrees dat zij en de natuur hier echt helemaal niks mee opschieten.”

Het stikstofverhaal is afgelopen jaren allemaal een juridische werkelijkheid geworden die helemaal los staat van de praktijk, zo stelt Freriks vast. “De fosfaat- en stikstofproductie zijn vorig jaar in de landbouw opnieuw flink gedaald, we zitten nu onder alle gestelde plafonds. En dan komt er nu dus, sorry dat ik het zeg, zo’n klotemaatregel. Ik snap dus die protesterende boeren heel goed. Zelf weet ik niet of dat helpt, op de tractor naar Den Haag of ergens een snelweg of distributiecentrum blokkeren, maar ik begrijp het heel goed en deel hun boosheid zeker.”

Haalbaar

“Misschien dat, als we volgend jaar de cijfers van ammoniak in de landbouw over 2020 krijgen, blijkt dat het juist in de laatste maanden fout is gegaan met meer in plaats van minder uitstoot. Door die maatregel van de minister dus. Het is politiek en ambtelijk autisme, dat durf ik gerust te stellen.”

Minister Schouten heeft vorige week, na een aangenomen CDA-motie in de Tweede Kamer (die nu met zomerreces is) wel toegezegd dat de voorstellen vanuit de landbouw (en veevoerbedrijven) komende twee weken nog eens doorgerekend zullen worden. Waarbij ze meteen liet weten er weinig vertrouwen in te hebben dat die juridisch waterdicht zijn en dus haalbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.