Herbouw koetshuis aan Koestraat

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil meewerken aan de verplaatsing en nieuwbouw van het koetshuis aan de Koestraat in Raalte. Dit beeldbepalende gebouw wordt dan ‘historiserend’ (zoveel mogelijk in de originele stijl) herbouwd.

Het pand zelf is geen monument, maar maakt, zo schrijft de gemeente, “wel onderdeel uit van een kwalitatief hoogwaardig bebouwingsensemble met groenelementen op dit perceel”. Het koetshuis, nu onbewoond, verkeert in een slechte bouwkundige staat; hierdoor is renovatie geen reële optie meer. De eigenaar krijgt bovendien een woonbestemming voor het koetshuis (de tweede voor het perceel). Daarom mogen er van het college ook extra daken en deuren worden toegevoegd.

Het is de bedoeling om de bestaande materialen (denk aan de stenen) zoveel mogelijk te hergebruiken. Daarnaast wordt de inrit verplaatst van de Koestraat naar de (erachter gelegen) Westdorplaan. De bestaande berging zal verdwijnen. Deze vierkante meters zullen dan (deels) worden gebruikt om de woonruimte te vergroten. Het gaat dan om één bouwlaag, die een afwijkende, eigentijdse uitstraling moet krijgen. De resterende vierkante meters worden elders op het perceel teruggebouwd als berging.

Door het opschuiven van de uitrit komen twee openbare parkeerplaatsen te vervallen. Die ruimte komt ten goede van het openbaar groen. Met het plan denkt de gemeente de uitstraling van het perceel zoveel mogelijk te borgen. Het Oversticht heeft zowel het bouwplan als ook het inrichtingsplan akkoord bevonden. De plannen liggen ter inzage tot en met 5 augustus. Als er geen zienswijzen worden ingediend kan de vergunning worden verleend en ambtelijk worden afgehandeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.