Gerlant: Voermaatregel

Ze is 16 en smeert elke ochtend voor ze naar het werk gaat een volledig fijn bruinvolkoren brood. 24 plakken gaan er in de trommels en is ze nodig om haar werkdag op de kwekerij te kunnen doen.

‘Fijn volkoren’ moet het zijn. Dat in mijn optiek ‘brood’ gewoon brood is, heeft ze mij afgeleerd. “Papa, als je wit brood hebt moet ik veel meer eten en met brood met zaden erin moet ik veel langer kauwen. Daar heb ik geen tijd voor in m’n pauzes.” 24 plakken fijn volken dus, om haar topsport te kunnen bedrijven. De verbazing en hilariteit van collega’s en vrienden als zij weer eens zit te pauzeren. Zij wil weten waarom die boeren nu weer eens boos zijn.

Hij belt vrijdagmiddag: Dalfsenaar, Tweede Kamer-lid en melkveehouder Maurits von Martels. “Gerlant, er was echt niet meer uit te halen. Het is hier zo’n slangenkuil.” Ik zeg dat ik het weet. Ik heb de laatste maanden heel wat geappt met mensen op het ministerie, met politici. Het voelt meestal als praten tegen een totempaal. Het zijn twee werelden. Aanleiding voor hem om te bellen is een tweet van mij die hij verkeerd interpreteerde.

Een uit het verband getrokken artikel op RTV Oost met de kop: “Boer én Kamerlid Von Martels over boerenprotest: “Gaat zich tegen de sector keren”  en wat ik met ‘amen’ beantwoorde

Zo moeilijk is communiceren dus. We waren het telefonisch binnen dertig seconden eens. De snelweg bezetten is gewoon oerstom.

Ikzelf hink ondertussen op twee gedachten. Ga ik nog langer mee in de wereld van al die neuzelaars en cijfergekkies of gooi ik de kont tegen de krib? Die voermaatregel voor de koeien is een klotending. Het is echt totaal bezopen. Je laat de koeien vier maanden witbrood eten en dan kan je zogenaamd weer 75.000 huizen bouwen. Maar vanaf januari mogen ze weer fijn volkoren hebben en is er niks meer aan de hand.

Er is ook die andere waarheid,  want waar komt die bezopen maatregel eigenlijk vandaan? Als we teruggaan naar 2017,  toen Carola Schouten minister werd, heeft ze aangekondigd dat er ook minder leuke beslissingen genomen moesten worden (met in haar achterhoofd de te verwachten groei van de Nederlandse bevolking in 2050 en 2100. Niet alles kan).

Het uiteindelijke doel: een betere boterham voor de boer. De realiteit was dat op dat moment meer dan de helft van de boeren 50+ was en geen opvolger had. De visie die ze er op losliet klopte en ze had een bak met geld om boeren vrijwillig uit te kopen. De sector onder invloed van de periferie en aangevoerd door kortzichtige lieden zoals FDF sloeg op tilt en kon dingen wel ‘technisch’ oplossen.  Dat is waar we nu staan.

Carola heeft een fout gemaakt. Gerrit Braks in de jaren’80 voerde het melkquotum in. Hij stond voor duizend man in de Leeren Lampe in Raalte en doorboorde in een klap mijn dromen om melkveehouder te worden. Hij ging de markt reguleren, met het doel een betere prijs voor de boer. “Dit is het en zo gaan we het doen.” Bijna dertig jaar lang heeft dat systeem gewerkt.

Carola is inherent aan de tijd. Het leutercircuit ingegaan, maar wat ze voorstelde was vrijwillig. Ze doorboorde niemand zijn of haar levensdromen. Binnen haar plannen waren er mogelijkheden zat. Meer dan er toekomstige boeren zijn. Ze moet terug naar af. Je kan in vier maanden tijd heel wat boeren vrijwillig uitkopen en de stikstofuitstoot blijvend terugbrengen.

De puber  heeft nu medelijden met de koeien en hun witte brood en Maurits wil binnenkort even bijkletsen. Carola krijgt deze column in de app te lezen en de sector moet eens in de spiegel gaan kijken.
Het is een polariserend debat geworden. Ik ben d’r klaar mee.

gerlant@regiobode.nl

1 REACTIE

 1. Het melkquotum is Europees ingesteld om de boterberg en melkplas te beteugelen .
  Braks was alleen uitvoerder van EU beleid.Het doel was dus niet om de boer een betere prijs te bieden die in die jaren een prima prijs was vanwege ondersteuning.Die ondersteuning is alleen maar gedaald voor de boer en de bespaarde gelden zijn naar NGO’s en TBO’s doorgeschoven.De boeren van tegenwoordig moeten dan ook lijdzaam toezien hoe hun opgekochte gronden worden verkwanseld door NGO’s enTBO’s.
  Wat opvolgers betreft kan ik niets anders opmerken dat bij ons in de buurt veel animo is voor opvolging.
  Zit zelf in werkgroep Noord POV en ben omringd door jonge bedrijfshoofden die vol moed een bedrijf runnen.
  Schouten had in 2017 helemaal geen geld voor uitkoop en er was alleen een bedrag beschikbaar voor varkens in Regio oost en zuid op basis van geuroverlast.
  Dit was en is hoofdzakelijk EU geld .Schouten heeft het uitkoopbeleid voor stikstof over de schutting bij de provincies gegooid en die hebben nog minder geld ,zeker na corona.
  FDF is niet ontstaan door de stikstofcrisis maar door de stalbezetting van een varkensschuur.
  Dat is 1 van de belangrijkste eisen van boeren. Bescherming in een rechtsstaat tegen activisten.
  Dit geld ook voor Agractie en aanverwante partijen.Wat heb je aan uitkoop als de blijver met nog meer onzinnige regels wordt geconfronteerd waardoor de kostprijs blijft stijgen en de opbrengstprijs alleen maar daalt vanwege import van uit het buitenland .Wat Maurits betreft,de beste man is de kamer gekomen door vele voorkeurstemmen van boerenfamilies.Met maar in doel voor die boeren. Opkomen voor de boeren in de kamer.Als je dan vrolijk mee stemt met het kabinet en dan de boeren kiezer in de steek laat .Misschien niet bijkletsen met Maurits Gerlant maar eens naar Den Haag rijden en vragen waarom ze er eigenlijk staan.
  Trouwens ,als je toen gewoon quotum had gekocht was je gewoon boer geweest .Hetzelfde zeggen ze nu ook tegen boeren ,voldoe aan onze regels ,gooi er maar weer een miljoen tegenaan en twee jaar later kun je precies weer andersom doen en weer een partij geld er in gooien.
  Dat stopt een keer .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.