Gemeente komt evenementen financieel tegemoet

RAALTE – Evenementenorganisaties in de gemeente Raalte draaien niet zelf op voor de gemeentelijke kosten als een activiteit vanwege het coronavirus niet doorgaat of is doorgegaan. Dat heeft het college van B&W besloten. Naar schatting kost deze tegemoetkoming de gemeente circa 15.000 euro. Ook worden eenmalige subsidies niet teruggevorderd als een activiteit wordt uitgesteld. De ‘schade’ daardoor raamt de gemeente op circa 10.000 euro.

Al vanaf de start van de coronacrisis probeert de gemeente Raalte verschillende groepen inwoners en ondernemers te ondersteunen bij het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis. Zo konden inwoners en ondernemers bijvoorbeeld tijdelijk uitstel van belastingen aanvragen. Ook heeft de gemeente de landelijke uitkeringsmaatregel Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) uitgevoerd. Ook de vele evenementen binnen de gemeente Raalte kunnen nu rekenen op ondersteuning van de gemeente.
Veel evenementenorganisaties hadden voor de uitbraak van het coronavirus al een vergunning aangevraagd. Helaas mochten deze evenementen, vanwege de coronamaatregelen, niet doorgaan. Normaal gesproken moeten evenementenorganisaties voor de vergunningaanvraag kosten betalen, de zogenaamde leges. Het college heeft besloten dat organisaties deze leges niet hoeven te betalen.
Ook worden eenmalige subsidies voor activiteiten die niet zijn doorgegaan en op een later moment alsnog zullen plaatsvinden niet teruggevorderd. Normaal gesproken moet zo’n eenmalige subsidie helemaal terug worden betaald als de activiteit niet doorgaat, maar het college stelt dat er dit jaar vaak in de voorbereiding al kosten zijn gemaakt. De gemeente zal daarom dat deel van de kosten niet terugvorderen. Subsidiebedragen tot en met 1.000 euro worden bovendien helemaal niet teruggevorderd, gezien het vele werk dat met maatwerk is gemoeid. De inschatting is het hierbij in totaal om ongeveer 10.000 euro gaat.
Vanuit verschillende kanten krijgt de gemeente Raalte signalen en verzoeken om partijen te ondersteunen in de coronacrisis. Tot nu toe is een besluit genomen over de meest urgente ondersteuningsvragen. Na de zomer stelt de gemeenteraad nadere kaders vast en wordt een besluit genomen over de ondersteuningsvragen waar minder urgentie op zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.