Geen uitkijktoren op de Luttenberg

LUTTENBERG – De bouw van een uitkijktoren op de Luttenberg gaat niet door. Het is Stichting Luttenberg 700 niet gelukt om de benodigde financiële middelen bij elkaar te brengen. Bovendien waren enkele omwonenden, die vreesden aantasting van hun privacy, naar de rechter gestapt.

Het idee voor de uitkijktoren werd in 2016 gelanceerd tijdens een brainstormavond over de viering van het 700-jarig bestaan van Luttenberg in 2018. Een werkgroep werkte het idee vervolgens verder uit en in samenspraak met de eigenaar van de Luttenberg, Landschap Overijssel, werd uiteindelijk een locatie gevonden. “Omdat het oprichten van de uitkijktoren niet paste in het bestemmingsplan moest er een uitgebreide rapportage komen om de wijziging van dat bestemmingsplan goed te laten keuren. Ambtelijke molens malen langzaam, het duurde eindeloos voordat er een vergunning kwam”, stelt Luttenberg 700.

Het idee mocht rekenen op een Leadersubsidie en lokale financiële ondersteuning. Samen met het voordelige saldo van het feestjaar was volgens Luttenberg 700 de financiering bijna rond. Maar niet alle omwonenden waren even blij. Enkelen vreesden voor aantasting van hun privacy. Zij stapten naar de rechter. Volgens Luttenberg 700 zorgde de coronacrisis voor een opschorting van de zitting en heeft de rechtbank op dit moment andere prioriteiten.

“Een mogelijke zittingsdatum is niet aan te geven; dat is dus nogmaals een vertraging van een of twee jaar. En zo’n rechtszaak geeft een negatief beeld aan een verder mooi gelukt feestjaar, dat hebben we er niet voor over.” Bovendien zorgde de vertraging volgens de stichting voor een nieuw gat in de begroting: duurdere materialen en hogere loonkosten. “En het voelt nu niet goed om duizenden euro’s te besteden aan ‘een luxe-artikel’, ook al was dit geld al gereserveerd, in een economisch onzekere tijd voor veel ondernemers en particulieren. Pas na twee, misschien wel drie of meer jaren bouwen ná het jubileumjaar; dat is mosterd na de maaltijd.”

Het geld dat overgebleven is van het programma (revue, middeleeuws festijn, boekverkoop) gaat naar andere goede doelen in Luttenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.