Gedenkteken voor treinbeschieting bij Mariënheem alsnog onthuld

MARIËNHEEM – Afgelopen donderdag is het nieuwe gedenkteken voor de treinbeschieting bij Mariënheem in WOIi officieel onthuld. Op 25 februari 1945 namen geallieerde piloten per ongeluk een trein vol evacués, onderweg van Limburg naar Friesland, onder vuur bij het dorp. De piloten verkeerden in de veronderstelling dat de trein vol zat met Duitse troepen. Bij de beschieting kwamen vier inzittenden om en vielen tachtig gewonden. De beschieting vond plaats nabij de school en de kerk in Mariënheem. Hoewel de gebeurtenissen diepe wonden achterlieten, ontbrak een gedenkteken. In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid besloot een werkgroep van PB Mariënheem er werk van te maken. Het gedenkteken bestaat uit een stukje spoorweg met een restant van een as van een treinwagon. Daarnaast werden er een informatiebord en een kijker geplaatst. Het was de bedoeling om het gedenkteken eerder te onthullen, maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. Donderdag gebeurde het alsnog door leerlingen van groep 8 van de basisschool in Mariënheem, bijgestaan door burgemeester Dadema en dhr. Smeekens, de ontwerper van de kijker. Naderhand legden de leerlingen bloemen. Foto: Annet van Raalten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.